Close search

1 яйце = много ползи

1 яйце = много ползи 1 яйце = много ползи Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Яйцата са една от основните ни храни, към които привикваме още от кърмаческа възраст и не случайно. Този обичан продукт, особено от мъжете, съдържа ценни хранителни вещества и е полезен не само при желание за натрупване на мускулна маса. Всъщност, яйцата са онзи необходим продукт и на жените, които често изпадат в терзания за фигурата си и желаят да отслабнат отново.

Те обаче са ценни за дамите, както и за останалите, не само заради свойството да засищат с малко количество, пишат колегите от zdravoslovnohranene.com.

В едно средно голямо яйце се съдържат около 0,24 мг, или една пета от дневната препоръчителна доза, витамин В2, познат още като рибофлавин. Той ни е есенциално необходим за получаването на енергия от консумираната храна, поддържане на кожата и привлекателен изглед на лицето.

Друг витамин от същата група, който можем да осигурим на организма си с един омлет, е В12. Неговото набавяне е жизненоважно за РНК и ДНК-то ни, обмяната на мазнините и белтъчините в организма. Кобамидът е полезен, освен за кожата, и за очите, сърцето и черния дроб. Едно средно голямо яйце осигурява около 27% от дневната препоръчителна доза от витамина.

За РНК и ДНК организмът ни се нуждае и от фолиева киселина (витамин В9). Същата, която се препоръчва и изписва на бъдещи майки и жени, планиращи бременност, в превенцията срещу дефекти на невралната тръба. Витаминът също така играе важна роля при образуването на червените кръвни клетки. Количеството му в яйцата е по-скромно – около 6% от дневната препоръчителна доза, но все пак налично в добро количество.

С едно яйце си набавяме и около 15% от дневната доза витамин В5, който също участва в процеса на освобождаване на енергия от приетата храна, както и на образуването на някои хормони и холестерол.

Макар и в по-малки количества в яйцата се съдържат мастноразтворимите витамин А и D (около 5% за всеки) и витамин Е (около 2%), както и витамините В1 и В6.

Полезните хранителни вещества, както и холестеролът и мазнините, се намират в жълтъка.

Въпреки високото съдържание на холестерол, дори ежедневната консумация на яйца, не оказва влияние на стойностите му в кръвта, категорични са експерти. Само едва една трета от мазнините на жълтъка са наситени, по-големият дял са полезни мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Холестеролът е около 186 мг.

Общото количество на мазнините в яйцето достига 4,8 г, докато белтъчините са около 6,3, а въглехидрати почти липсват – те са под 1 г.

Едно яйце има 72 ккал, като само жълтъкът е 55 ккал. Обикновено са необходими само две яйца, за да се почувстваме заситени, което и го прави подходящ продукт при режим за редуциране на теглото.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност