Close search

10 храни, които ни разкрасяват

10 храни, които ни разкрасяват Всички знаем, че добрата храна е и добро здраве Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всички знаем, че добрата храна е и добро здраве. 

Ето кои десет храни освен за здравето ни, се грижат и за красотата ни.

Вода

Сама по себе си не е храна, но красотата не би съществувала без нея. Добрата хидратация е в основата на гладката кожа, дългите нокти и здравата коса. 

Орехи

Орехът е една от любимите ни ядки, която се среща доста често в България. Той е известен най-вече с благоприятното си влияние върху мозъка, но полезните мазнини, които съдържа, укрепват корените на косата, а също така и заздравяват кожата.

Червено зеле

Ако се притеснявате от поява на бръчки, значи зелето е правилната храна за вас. Една от най-честите причини за поява на бръчки, са високите нива на кортизол в организма. 

Зелето успява да нормализира нивата на веществото, благодарение на богатото съдържание на витамини А, С и Е. Зелето има и противовъзпалително действие, което влияе добре на раздразнената кожа.

Сьомга

Почти няма списък на полезните храни, в който да не присъства и сьомгата. Тя съдържа омега-3 мазнини, които поддържат кожата еластична, а също и витамин Д, който заздравява костите и зъбите. Сьомгата е особено полезна през лятото, защото част от състава й е минералът селен, предпазващ кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Зелен соев боб – Едамаме

Едамамето, както и всички други соеви храни, които не са консервирани или термично обработка, имат изключително голямо съдържание на изофлавони. Те запазват кожата млада и еластична, благодарение на стимулацията на производство на колаген.

Крес

У нас е известен като поточарка или мокреш, защото расте край извори и планински потоци. Кресът е богат на калций, желязо и йод. Той насища тъканите с кислород и подобрява циркулацията на кръвта. Това малко планинско растение може да ви бъде много полезно при борбата с косопада. Ако не искате да усещате аромата му, можете да го добавяте във ваша собствена джусинг рецепта.

Цвекло

Бетаинът в цвеклото помага за прочистване на лимфната система, която премахва токсините от тялото. Освен това съдържанието на сапонини оказва положително влияние на „лошия“ холестерол, който води до наднормено тегло.

Магданоз

Той има способността да премахва тежките метали, които разширяват мастните клетки в тялото ни.

Увеличените мастните клетки спомагат за появата на целулит – враг номер едно на красивата кожа. Ето защо, ако искаме гладка кожа, трябва да ядем повече магданоз.

Домати

 Доматите са богати на антиоксиданта ликопен, който се бори с признаците на стареене. Те съдържат и витамин С, който спомага естествената способност на тялото да лекува само раздразненията и нараняванията.

Кисело мляко

То има високо съдържание на калций, който укрепва ноктите, зъбите и костите. Освен като храна, киселото мляко, е подходящо и за домашно направени маски за коса и кожа.

Източник: beu.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност