Close search

10 от най-често използваните билки в кухнята

10 от най-често използваните билки в кухнята Най-често използваните билки в кухнята Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

1. Мащерка 

Мащерката действа антисептично и помага срещу всякакви възпаления по кожата. Заради силния си аромат е предпочитана подправка за боб, яйца, месни и зеленчукови ястия. Винаги когато е възможно предпочитайте прясната пред изсушената билка.

2. Риган

Всички видове меса, печена риба и пр. са немислими без тази подправка. В Средиземноморската кухня риганът е на особена почит: възбужда апетита, засилва перисталтиката на червата, а зехтин, подправен с билката е направо неустоим за салати. Чаят от риган, жълт кантарион и мащерка има универсален лечебен и тонизиращ ефект. 

3. Естрагон

Универсална подправка, наречена още тарос със специфичен аромат. Намира приложение при приготвяне на някои рибни ястия, както и на всички видове блюда с яйца, особено омлет. Естрагонът улеснява дишането, укрепва съня и нормализира киселинността на стомашния сок. 

4. Чубрица

Една от най-известните, често използвани и ароматни подправки у нас .Освен с кулинарните си достойнства, тя изпъква и с лечебното си приложение, особено при разстройство и нервен стомах. Чаят от чубрица действа затягащо като и двата вида – градинска и балканска чубрица са еднакво ефикасни. Важно е чаят да е приготвен само от един от видовете. 

5. Копър 

той сее използва при газове, безсъние, нервно възпаление, недостиг на кърма, колики, жлъчнокаменни болести. Действа от успокояващо до сънотворно, възбужда апетита. Таратор, зелени салати, извари, сирена губят от вкусовите си качества, ако не са подправени с него. 

6. Розмарин 

Използва се в изобилие в средиземоморската кухня, особено за ястия от свинско и агнешко месо и картофи. А също и за приготвянето на сосове и супи. Чаят, направен от изсушени листа на розмарин подобрява храносмилането. Активизира умствената дейност, тонизира, повишава кръвното налягане, стимулира сърдечната дейност, възбужда апетита, афродизиак. Да не се използва от епилептици, хипертоници, кърмачки, бременни и деца. 

7. Девисил 

Билката има широко приложение при хроничен гастрит, колит, жлъчни и бъбречни колики, лека степен на хипертония и при пречистване на организма. Коренът на растението може да се използва като пикочогонно средство. Прекалената му консумация може да предизвика проблеми с бъбреците и замайване. Билката не се препоръчва на бременни. 

8. Градински чай

Чаят се пие при кашлица, задух, при простуда, най-често в комбинация с етерично - маслени растения, при грип, а просто и като топъл, ароматнала, ароматна напитката. Билката се използва и като подправка при ястието салтимбока( с телешко, пилешко месо), различни сосове. Ястието салтимбока (Saltimbocca), в превод означава „скачам в устата”, сиреч прекалено е вкусно, и една от причината е дъхавата подправка салвия. 

9. Сибирски лук / Див лук 

Той е предпочитан защото има по-мек вкус от лука и от чесъна. Може да се отглежда у дома в саксия. Имайте предвид, че не образува характерната за лука луковица, а неговата сила се изтегля в зелените тънки перца. Може да го използвате в супи, сандвичи, салати, риба. Внимателно с употребата, може да вдигне кръвното налягане. 

10.  Магданоз

Не случайно магданозът е определян като най-популярната билка на света. Почти няма ястие на което да не приляга. Много популярни са особено магданозените кюфтенца. Като билка е чудесно средство, което подпомага храносмилането. В комбинация с различни сокове се използва за очистване на организма и при проблеми с бъбреците. Счита се, че увеличава мъжката потентност, допълват още от doctiming.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност