Close search

10 ползи за здравето при пиене на вода с лимон сутрин

10 ползи за здравето при пиене на вода с лимон сутрин Всички знаем, а и многократно сме чели за ползите от лимона. Но защо е полезно да го приемаме всяка сутрин, с вода? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всички знаем, а и многократно сме чели за ползите от лимона. Но защо е полезно да го приемаме всяка сутрин, с вода? 

Предлагаме ви десет ползи от този сутрешен ритуал.

1. Спомага за здравето на цялото тяло

Както обикновените лимони, така и зелените лимони (лайм) са с изключително високо съдържание на потасуим. В повечето случай депресията, тревожността и замъгляването пред очите се дължат на ниски нива на потасуима. Нервната система се нуждае от него, за да дава силни сигнали за сърцето.

2. Помага при храносмилането и  балансира pH-то

Лимонът провокира черния дроб да произведе течност, която е вид киселина, нужна за храносмилането. 

Снимка: flickr.com

Ако пиете лимонена вода всекидневно, ще намалите киселинността в организма ви. Лимонът е една от малкото алкални киселини и макар да има лимонена киселина, той не окислява организма допълнително. 

3. Подсилва имунната система

Лимоните имат високо съдържание на витамин С и помагат при борба с настинките и грипа. Също така съдържанието им на потасуим, както вече споменахме стимулира мозъка и нервната система. Помага и при регулиране на кръвното налягане. 

4. Хидратира лимфната система 

Чаша вода с изцеден лимон помага за хидратиране на организма и се бори с умората в надбъбречната жлеза. Надбъбречната жлеза заедно с щитовидната жлеза създават енергия, както и важния хормон алдостерон, който контролира нивата на водата и концентрация на минерали в тялото ви. 

Снимка: flickr.com

5. Подобрява настроението 

Лимонът енергизира и подобрява настроението. В повечето случаи хората получават енергия от атомите и молекулите в храната. Но тази реакция добавя йони, които се справят с негативно заредените ензими. Лимонът е една от малкото храни съдържащ отрицателни йони. 

6. Помага за детоксикация на черния дроб 

Лимонената киселина помага за увеличаване на функцията на ензимите, които стимулират черния дроб като по този начин го карат да се прочиства. 

7. Помага при свалянето на тегло и действа като натурален диуретик

В лимона се съдържа голямо количество на фибрите пектин, които се борят с желанието на глад. 

Лимоновият сок помага да се освободите от нежеланите течности. Токсините се изчистват по-бързо, което поддържа уринарния тракт здрав. 

8. Почиства кожата 

Със съдържанието си на витамин С се намалят бръчките и дефектите по кожата. Лимонената вода прочиства токсините от кръвта, което помага на кожата да е чиста. 

Снимка: flickr.com

9. Освежава дъха 

Чаша вода с изтикан лимон намалява болките в зъбите и гингвинита, но все пак трябва да внимавате, защото лимонената киселина разрушава емайла. 

10. Облекчава стреса 

Точно витамин С е едно от важните съставки, които се изразходват, когато тялото ви е под стрес. Заредени с него стресът ще ви пощади. 

1 Коментар

  1. Small
    Цвети

    Статията е добра, но можеше да преведете "потасиум" - в калий.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност