Close search
Трябва да влезнете с вашия профил!

10 вегетариански източници на протеин

10 вегетариански източници на протеин 10 вегетариански източници на протеин Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Някои растителни храни, се отличават със значително количество протеини в тях. 

Кои са те открихме в apteka-optima.com. Вижте ги:

Аспержи 

В една чаша сурови аспержи се съдържат 3 грама протеини. Тази вкусна вегетарианска храна също така е богата на фолиева киселина, на витамини В и С, на фибри и на желязо. 

Сварена киноа 

Киноата осигурява на организма фибри, витамини, минерали и протеини. В половин чаша сварена киноа се съдържат 4 грама протеин. Освен това тя се смята за източник на пълноценен протеин с неживотински произход. Това означава, че в киноата се съдържат всички незаменими аминокиселини, от които се нуждае организмът, за да изгради белтъчините. 

Семена от чия 

В 2 супени лъжици семена от чия се съдържат около 3 грама протеини. Освен това в тях се откриват полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини. Семената имат мек аромат и са перфектно допълнение към всяко ястие. Можете да добавяте чия към шейкове, салати, зърнени храни, кисело мляко и можете да ги използвате като натурален желиращ агент при приготвянето на конфитюри и пудинги. 

Паста 

По принцип пастата е известна с това, че е богата на сложни въглехидрати, но всъщност тя е също добър източник на протеини. В 1 чаша паста се съдържат 10 грама протеини, а също така омега-3 мастни киселини и фибри. Избирайте пълнозърнеста паста, в която полезните вещества не са премахнати с рафиниране. 

Кейл 

Не случайно кейлът е наречен "цар на зелените листни зеленчуци". Този член от семейството на зелето е пълен с хранителни вещества, а освен това е нискокалоричен. В 1 чаша от него се съдържат само 33 калории и почти 3 грама протеин. Кейлът осигурява фибри, витамини В6 и С, и антиоксиданти. 

Овесена каша 

Като зърнена закуска овесената каша е отличен източник на сложни въглехидрати, които засищат за дълго, но в нея се съдържат и протеини. В действителност в 1 чаша от кашата се съдържат 5 грама протеини, дори да не добавяте в нея мляко. 

Печени картофи 

В картофите се съдържат много въглехидрати, но в 1 голям печен картоф има цели 6 грама протеин. Освен това в 1 среден по големина картоф се съдържа повече витамин С, отколкото в 1 домат и повече калий, отколкото в 1 голям банан. 

Сварена Елда 

Много не знаят за хранителните стойности на елдата, а други си мислят, че тя е зърнена храна. Всъщност елдата представлява плод на листно растение, което принадлежи на семейството на ревена. В 1 чаша от нея се съдържат почти 6 грама протеини, цели 5 грама фибри и много други ценни хранителни вещества, като желязо, магнезий и калий. 

Пшеничен зародиш 

Ако търсите лесен начин за увеличаване на протеините в диетата си без животинска храна, не се колебайте, а добавяйте по няколко супени лъжици пшеничен зародиш в храната си. В 2 супени лъжици от съставката се съдържат 3 грама протеини. Освен това зародишът е богат на фибри, минерали и витамини тиамин, В6 и фолиева киселина. 

Шам фъстък 

От всички черупкови плодове, в шам фъстъка се съдържат най-много протеини. В 30 грама от него се съдържат 6 грама протеини. Много хора избягват ядките, защото са много калорични, но шам фъстъкът може да се консумира като лека закуска, която е един от най-добрите начини за задоволяване на желанието за хапване на нещо вкусно и хрупкаво. 

Нахут 

Нахутът представлява бобово растение от Близкия изток, което осигурява по 6 грама протеини само за половин чаша от него. Той е богат на фибри и може да помогне за намаляване на лошия холестерол в кръвта и на риска от появата на коронарна болест на сърцето.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност