Close search

30 храни през лятото, полезни за отслабване - II част

30 храни през лятото, полезни за отслабване - II част На кои храни, типични за лятото да наблегнем, за да се възползваме от техните свойства. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Боровинки

Боровинките подобряват кръвообращението и ограничават увредите, причинени от свободните радикали, на клетките и тъканите. Освен това са с изключително ниско съдържание на калории. Можем да ги поръсим върху овесената си каша, да ги добавим към пълнозърнестите си мъфини или да гарнираме с тях ястията си – или дори да ги пюрираме и сервираме като десерт в малки купички.

Зелен фасул

Ако добавим само половин купичка зелен фасул към вечерното си ястие, ще се почувстваме сити почти два пъти по-бързо – и няма да огладнеем отново повече от 3 часа, твърдят изследователи от университета Станфорд. Заслугите за контрола над апетита са изцяло за омега-3 мастните киселини, магнезия и фибрите в зеления фасул. И сякаш това е малко – станфордските изследвания показват, че този зеленчук е богат и на противовъзпалителни ензими, които помагат за изхвърлянето на излишните запаси с вода от податливите на целулит зони в тялото.

Кюфтета от биволско месо

Не е нужно да се отказваме от месото, за да запазим фигурата си през лятото. Биволското месо е натурално крехко и съдържа много по-малко калории и мазнини от свинското, пилешкото и телешкото. Освен това е и чудесен източник на желязо и омега-3 мастни киселини. Затова следващия път, когато си правим барбекю, можем да наблегнем на биволските кюфтета, но без да ги гарнираме с майонеза и кашкавал – горчицата и салцата са по-добрия избор, ако искаме да запазим стройна фигура.

Чери домати

Когато става въпрос за потенциал за изгаряне на мазнини, чери доматите са на върха на всяка класация. Според изследователите от университета Йейл, само купичка от тези сладки съкровища всеки ден ще ни помогне да отслабваме с по килограм на месец – без да правим други значими промени в диетата си. Причината за тази завидна полза е в антиоксидантите, съдържащи се в чери доматите – нарингенин, рутин и кампферол – които обгръщат клетките на черния дроб и усилват способността им да изгарят складираните мазнини за енергия.

Алабаш

Никога не сте го опитвали? Той изглежда като странна кръстоска между зеле и ряпа, но всъщност има вкус, наподобяващ белени броколи (но по-мек и сладък). Алабашът е чудесна добавка в суров вид към салатите, но е вкусен и печен. Според учените в университета Станфорд, алабашът е богат на холин, калий и фосфор – хранителни вещества, които енергизират централната нервна система и ни помагат да правим по-тежки тренировки без да се уморяваме.

Царевица

Малко са нещата, които крещят „Лято е!” по-силно от кочан варена царевица. А, ако обичаме въглехидратите и ни е трудно да се въздържаме постоянно от тях – царевицата е нашето спасение. Всеки кочан съдържа 3 г протеини, обуздаващи апетита, както и 138 мг фенилаланин – аминокиселина, която бързо се усвоява от мозъчните клетки и притъпява желанието ни за консумация на въглехидрати за до 3 часа часа. Царевицата е и един от най-добрите природни източници на лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които ограничават развитието на влошаващите зрението катаракти, обясняват учените от Йейл.

Томатило

То прилича на малък зелен домат, но всъщност има остър цитрусов вкус, който много подхожда на ястията от мексиканската кухня. Томатилото съдържа само 11 калории за брой и е чудесен източник на потискащи апетита минерали. Томатилото е богато и на витанолиди – растителни вещества, които помагат за успокояването на надбъбречните жлези.

Круши

Само една круша всяка сутрин може да ни помогне без усилия да ограничим 190 калории от ежедневния си прием – и да свалим 5-6 кг за година. Самото дъвчене плюс богатия удовлетворителен вкус на сочната круша успокояват хипоталамуса – зоната в мозъка ни, която отговаря за пристъпите на глад и усещането за ситост.

Люти чушки

Всички разновидности люти чушки ще ни помогнат в начинанието с отслабването. Точно така, те не са само подправка за любимите супи и ястия, а истинска мина за капсаицин – активната съставка, която стимулира изгарянето на мазнините с 10% в продължение на 3 часа. Друг забележителен факт, открит от канадски изследователи: лютите чушки потискат апетита и ни помагат да се почувстваме сити дори при консумацията на 200 калории по-малко на всяко хранене.

Лима

За да отслабнем и запазим новото си тегло, трябва да поддържаме нивата на кръвната захар ниски, защото тялото ни ще използва запасите от мазнини за енергия едва когато лесните за изгаряне захари свършат. Тук на помощ идва лимата, вид фасул. Според австралийски изследователи лимата е пълна с фибри и растителни протеини – молекули, които спират абсорбирането на въглехидратите в червата и помагат на мускулите да изгарят захарта преди да е саботирала усилията ни да отслабнем. Половин купичка лима на ден ще ускори с 50% процеса на отслабване.

Арпаджик

Арпаджикът е вид дребен лук, но тези меки луковици няма да предизвикват сълзи в очите ни, докато ги режем. Въпреки меката си природа, арпаджикът е пълен със сяра, която помага на органите да изгарят въглехидратите за енергия преди да са складирани като запас от мазнини. Сярата има и силни противовъзпалителни свойства, които помагат да унищожаването на H. Pylori – вредната бактерия, която предизвиква стомашни язви.

Грозде

Учените измерват колко точно храните влияят на кръвната ни захар и на способността ни да отслабваме с помощта на скала, наречена гликемичен индекс. По-ниските стойности в тази скала са по-добрите и затова гроздето блесва с качествата си – и с гликемичен индекс 43. Това значи, че този плод поддържа кръвната захар стабилна и ни помага да отслабнем. Боли ни и гърбът? Червеното и лилавото грозде е пълно с ресвератрол – антиоксидант, който отпуска кръвоносните съдове, подобрява кръвопотока към увредените тъкани на гърба и ускорява зарастването им.

Маруля

Главозамайващ факт: едно голямо листо маруля съдържа само 1 калория – освен това не съдържа мазнини, натрий или холестерол! Имаме нужда от още убеждаване? Марулята е богата на фолиева киселина – витамин В, който ни помага да се предпазим от рак на маточната шийка като убива абнормните клетки, обясняват учени от университета на Флорида. Марулята е чудесна хрупкава добавка към сандвичите ни, салатите или може да се използва като „джоб”, в който да завием пилешко месо, сирене и друг пълнеж.

Киви

Тези сладко-тръпчиви плодове вече се продават и по най-малките магазини за хранителни стоки. Ако похапваме само 1-2 кивита на ден, ще можем да отслабнем по-бързо, защото този плод е пълен с хлорофил – зелен пигмент, който заздравява и енергизира черния дроб като по този начин повишава способността му да изгаря мазнини за енергия. Според други изследвания витамин С и хлорофилът в кивито могат да намалят проблемите ни с белите дробове – като недостиг на въздух и хриптене по време на упражнения – с до 32%.

Ябълки

Една ябълка преди обяд и обяд и една преди вечеря – и без никакви усилия ще свалим 1-2 килограма за месец, твърдят бразилски учени. Защо ли? Ябълките са най-добрият източник на пектин в природата – разтворима фибра, която блокира усвояването на приеманите с храната мазнини. Ябълките са богати и на керцетин и елагична киселина – съставки, които ограничават произвеждания от черния дроб и вреден за артериите LDL холестерол с до 34%.

Източник: ekak-zdrave.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност