Close search

4 начина, с които да заместите майонезата в менюто си

4 начина, с които да заместите майонезата в менюто си 4 начина, с които да заместите майонезата в менюто си Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Майонезата е вкусен и хранителен сос, който обаче е и доста калоричен. В домашни условия тя се приготвя от пресни яйца и солидно количество растително олио. 

Но ако често страдате от повишени нива на холестерол в кръвта, консумацията на този деликатес не е препоръчителна за вас. За да не се лишавате от вкусен и полезен сос за гарниране на различни ястия и салати, вижте следните варианти, по които може да заместите майонезата в менюто си:

Направете си смес от заквасена сметана и горчица на вкус (например към 200 грама заквасена сметана добавете 1 супена лъжица горчица).

  • Ако лекарят ви е препоръчал като цяло да ограничите мазнините, а не само яйцата, си пригответе сос от нискомаслено кисело мляко (150 грама), 3 скилидки чесън и 3 супени лъжици зехтин. 
  • За да стане по-плътен соса, може предварително да изцедите цяла кофичка кисело мляко и да използвате само получената гъста част.
  • Друга подходяща смес, вместо майонеза, е 1 чаена чаша кисело мляко, 100 грама извара, 2 супени лъжици горчица, щипка сол, кимион и други подправки на вкус.
  • Ако не разполагате с кисело мляко и извара, смесете 100 грама заквасена сметана с 1 скилидка чесън, сока от половин лимон и магданоз на вкус.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност