Close search

6 храни срещу стареенето

6 храни срещу стареенето 6 храни срещу стареенето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Все още не сме измислили машина на времето, която да ни върне годините. Затова наблягаме на менюто за красота, то доказано работи. Ще ви представим няколко храни, които ще спомогнат борбата с времето:

Авокадо

Висококалоричен плод, но с нисък гликемичен индекс, авокадото ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Съдържа белтъчини и омега6 не наситени киселини, което го прави чудесен заместител на месата и млечните продукти. Изключително богато е на витамини К, А, С, D, и Е и на минерали като калций, цинк, мед, магнезий и желязо. 

Освен това в авокадото има фибри, които ускорява изхвърлянето на токсини, водещи до преждевременно стареене. Може да се сервира сурово в салата или като съставка на различни предястия, основни ястия, сосове или десерти.

Куркума

Освен подправка в източната кухня, куркумата е честно използвана и като лечебно средство. Активната съставка е куркурмин, познат на учените с противовъзпалителните си качества. Той усилва синтезирането на антиоксиданти и забавя образуването на бръчици и фини линии. Подправката ускорява метаболизма и изгарянето на излишните мазнини и спомага за изхвърлянето на токсини от организма. Използва се най-често в ястия с ориз, зеленчуци, яйца и дори в смутита.

Зеленчуков фреш

Зелените фрешове са особено полезни. Според него варената и обработвана храна поддържа организма, но соковете го пречистват и възстановяват. Усвояват се от тялото само за 15 минути след приема и го насищат с антиоксиданти,ензими, кислород, хлорофил, витамини и минерали. 200 мл зелен сок се равнява на две големи салати без дресинг.

Арктическа пъстърва

Известно е, че сьомгата е богата на омега 3 мастни киселини и затова присъства неизменно във всяко диетично меню. Но не е задължително да се ограничавате само с нея. Арктическата пъстърва, херингата, скумрията и сардините съдържат същия изграждащ мускулите протеин, но са значително по-евини. Ако изберете арктическата пъстърва, ще подпомогнете и околната среда, тъй като тя се отглежда в специални екологично решени развъдници. 

Омега 3 мастните киселини доказано намаляват холестерола и триглицеридите, регулират метаболизма и не на последно място спомагат за усилване на еластичността на кожата. В допълнение арктическат пърстърва съдържа и каротеноиди, които защитават кожата от слънчеви лъчи.

Хайджики

Сушито от години е известно като полезна морска храна, но ако искате истински прилив на енергия, нека в порцията ви да добавят хайджики. Това водорасло с черно-синкав цвят прилича на спагети, но съдържа 14 пъти повече ла;ций от млякото. Морските водорасли са богати на йодин, който увеличавасинтеза на хормона тироксин в щитовдината цлеза и подсилва метаболизма. 

Също така 40 % от състава на хайджики са фибри, които подпомагат регулирането на хормоните и засилват пречистването на черния дроб. Хайджики много напомнят на паста и са подходящи, когато сте на стиктна глутенова диета. Лесно се приготвят, просто ги накиснете за 20 минути във вода, след което се сваряват за 10 минути като обикновени спагети.

Конопено семе 

Семето от конопа е една от супер храните-съдържа 35 % протеини, 47 % полезни мазнини, с идеален баланс от омега 3 и 6 мастни киселини, както и 12 % въглехидрати. Също така е отличен източник на фибри, витамини Е, А, В, D, К и на минералите калий, силиций, германий и хром, което го прави изключително разкрасяваща храна, защото подпомага синтеза на колаген и еластин и подобрява стегнатостта и блясъка на кожата.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност