Close search

7 неща, позволени за пиене, когато отслабваме

7 неща, позволени за пиене, когато отслабваме Около 60% от затлъстяването на населението всъщност се дължи на приема на нездравословни напитки в огромни количества – газирани, твърде подсладени или наблъскани с мазнини. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Около 60% от затлъстяването на населението всъщност се дължи на приема на нездравословни напитки в огромни количества – газирани, твърде подсладени или наблъскани с мазнини. Всъщност, когато искаме да отслабнем, е най-добре да пием предимно вода. Тя не е много хранителна, но е от изключителна важност за организма и способността му да се регенерира.

Ако по време на диета (и не само), се дехидрирате (което понякога изглежда като загуба на тегло, но всъщност е изчезване на водата от тялото ни), рискувате да увредите отделителната си система, кожата и здравето си като цяло. Пийте я колкото може по-студена и колкото може по-често, като препоръчителната минимална доза на ден са 8 пълни чаши. Водата понякога потиска и апетита, което допълнително помага за нашето отслабване.

Но човек не може да го кара само на вода. За наша радост, има и други неща, които спокойно можем да пием по време на диета и те дори ще помогнат за отслабването ни. Когато избирате диетичните си питиета, е хубаво да внимавате те да са с минимум съдържание на консерванти и калории и с максимум съдържание на витамини, фибри и други полезни за организма вещества.

Можете да замените някои от любимите си напитки с предложенията ни, изброени по-долу.

1. Обезмаслено мляко
Освен, че ви помага да си набавите необходимия на организма калций, млякото всъщност е много добър съюзник на отслабването. Можете да пиете спокойно нискомаслено или обезмаслено мляко, което ще стимулира разпада на мастните клетки в тялото ви. Ако не сте свикнали да консумирате много мляко, започнете да го включвате в ежедневното си меню постепенно, но постоянно.

2. Зелен чай

Зеленият чай също е уникално полезен и при отслабване. Препоръката ни е да го пиете чист – без захар, подсладители, мляко или сметана. Независимо дали се приема студен или топъл, той ще пречисти организма ви от токсините и влияе благоприятно върху метаболизма, като засилва перисталтиката.

3. Смути

Ако използвате правилните продукти, смутитата се превръщат във фантастична напитка за отслабване. Като основа трябва да използвате нискомаслено кисело мляко или обезмаслено прясно, а плодовете винаги е добре да бъдат пресни (по-често използвайте ягоди, тъй като тяхното съдържание на витамини е дори по-високо от това на лимона!). Най-здравословният начин за прием на плодове си остава хапването им в натурален вид, но ако нямате възможност за това, смутито е една прекрасна алтернатива.

Също така, ако нямате време да ядете пълноценен обяд или закуска, според заклетите привърженици на смутито, в една чаша се поместват първото, второто и третото ястие за деня. Така че за 10 минути човек може например да изпие своя (полезен!) обяд. Не само бързо, но и здравословно - няма никакъв риск да преядете.

4. Фреш от цитруси

Цитрусовите плодове (и най-вече портокалите и грейпфрута) са чудо на природата за отслабващите. Всеизвестно е, че според някои изследвания, редовното консумиране на половин грейпфрут или 150 г сок от плода по време на всяко хранене, може да намали теглото ни за 2 седмици с до 2 кг.

Грейпфрутът понижава нивото на инсулина и това намалява желанието за ядене. Ако не обичате грейпфрут, можете да смесвате изцеденият от него сок със сок от портокал или лимон, което допълнително ще укрепи вашият имунитет. Хубаво е сок от грейпфрут да се пие след тежък физически или умствен труд и най-добре е да оставите власинките вътре.

5. Лимонада

Това е нещо като детето на фреша и така полезната за нас вода. Изключително популярна по света, лимонадата от вода, изстискан лимон, листенца мента, лед и малко захар, не е така разпространена у нас. Ние сме свикнали да я пием в малки стъклени шишенца и газирана.

Това за което говорим тук, освен изключително освежаващо, ще ви набави необходимите витамини за деня, ще балансира водата в организма ви, а ако спестите и захарта, ще спомогне за намаляване на теглото ви.

6. Суроватка

Макар че звучи малко странно, пиенето на течността, оставаща след приготвянето на сирене и извара, не е нова идея. От суроватката се извличат няколко протеина, спомагащи за отслабване и спокойно можете да я пиете като добавка към диетата си.

Особено разпространена е във формата на хапчета сред хората, които тренират бодибилдинг. Една чаша суроватка сутрин преди тренировка може да замести дори кафето, тъй като дава на организма прилив на полезна енергия.

7. Кокосово мляко

Водата от кокосови орехи е богата на електролити (група от три минерала натрий, калий и хлор, отговорни за модулиране на обмяната на течности между отделните части на организма, стимулацията на мускулите, а също така и за правилното функциониране на жлезите). Особено се препоръчва след тренировка, когато нивата на тези вещества в тялото имат нужда от презареждане.

Въпреки привидната си лекота, кокосовото мляко съдържа много повече мазнини от кравето – между 17% и 22%. Въпреки това от него не се напълнява, дори точно обратното, тъй като стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Затова няма да сбъркате, ако го включите в диетичното си меню.

Както с всичко обаче, не е добре да прекалявате с нито една от гореизброените напитки. Не забравяйте да включвате в менюто си и мазнини, въглехидарати и протеини - те са важни за здравето ни! Към всяка от изброените напитки съществуват упреци за нездравословност, но само при прекомерна консумация и вманиачаване.

Източник: www.felisima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност