Close search

Акай бери - полезен плод, но не и чудотворен

Акай бери - полезен плод, но не и чудотворен Акай бери - полезен плод, но не и чудотворен Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Акай бери е малък лилав плод с големината на череша, който расте в дъждовните гори на Амазония на палмовите дървета от рода Евтерпа (Euterpe oleracea). Вкусът му определят най-често като комбинация от къпини и ядки. Макар и сравнително непознат за нас, местното население от векове се възползва от медицинските му качества.

Произход и история на Акай бери

Древният и правилен начин за произнасяне на растението е "Ашай". Според легендата, преди векове едно от индианските племена, което обитавало земите около устието на река Амазонка в Североизточна Бразилия (там, където днес е разположен съвременният град Белѐм (Belém) преживявало трудни времена. Екваториалната гора не можела да осигури достатъчно храна за всички, ширели се глад и конфликти за ограничените ресурси. Върховният вожд взел решение изкуствено да намали населението и повелил всяко новородено дете да бъде убивано, включително и детето на любимата му дъщеря Йаса.

Йаса била съкрушена. Дни наред плакала безутешно в дома си. Един ден тя чула от гората детски плач. Младата Йаса веднага тръгнала да търси плачещото дете и навлязла дълбоко в гората.

Вместо дете тя открила огромна палма, извисяваща се сред другите дървета и покрита с изобилен плод. Йаса осъзнала, че ако хората й знаеха за тези плодове, нямаше да гладуват и детето й щяло още да е живо. Разтърсвана от плач, тя паднала и издъхнала от мъка. Така и намерили тялото й – паднала пред огромната палма, отрупана с вкусни лилави плодове. Старият вожд решил, че дървото трябва да напомня на всички за изгубената му дъщеря и назовал палмата Ашай (Йаша, но наобратно), което буквално означавало "плодът, който плаче". Благодарение на новооткрития източник на храна избиването на деца спряло и племето оцеляло.

През 1616 г. португалския капитан Франсиско Калдейраш де Кастело Бранко изгражда военната крепост Forte do Presépio (сега крепостта Кастело), за да защити региона от нападенията на френски, холандски и английски пирати. Заедно с европейците идват и и инфекциозните болести, които на практика причиняват смъртта на 9/10 от коренното население, което не притежавало имунитет срещу тях. Малката индианска общност край Белем оцелява, най-вече благодарение на имуностимулиращите качества на плодовете на Акай. Оттогава насам бразилците ползват Акай бери като енерго- и имуностимулиращо допълнение към традиционната си диета.

През последните няколко години Акай бери придоби популярност като една от най-полезните храни в света. Една от причините е популярната американска телевизионна водеща Опра Уинфри, която в едно от предаванията си през 2008 г. представи списък на десетте най-полезни храни на света и боровинката Акай беше сред тях. Ефектът, който Опра предизвиква върху доверчивата си публика, е доста силен, въпреки че малко по-рано тя хвалеше и хранителните качества на KFC, този списък породи голямо търсене на Акай. Изключителната популярност на екваториалния плод бързо се комерсиализира до такава степен, че принуди Опра след около година публично да заяви, че няма нищо общо с производството и търговията с продукти, съдържащи Акай.

Хранителни свойства и съдържание на полезни вещества в Акай бери

Акай бери е растение, което съдържа висок процент фибри, витамин А и С, желязо, калций, флавоноиди, както и различни киселини (аспартанова, глутаминова и олеинова). Освен това той е и богат източник на протеини, омега-6 и -9 мастни киселини, които са известни със своята превантивна роля за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Екзотичният плод е известен и с богатото си съдържание на антоцианини, подобни на тези в червеното вино, които са изключително полезни за доброто здравословно състояние на организма и са с ясно изразени противоракови свойства.

Акай бери - полезен плод, но не и чудотворен

Въпреки че хранителните му свойства наистина са забележителни, налице е голяма доза хиперболизация на ефекта от хранителните добавки, в състава на които влиза Акай. От една страна страна, Акай бери наистина има едно от най-високите нива на съдържание на антиоксиданти и е изненадващо добър източник на незаменими мазнини и протеини. В него се съдържа комбинация от мононенаситени мазнини, фибри и фитостероли, комплекс от аминокиселини и микроелементи, както и други полезни съставки. Мастните киселини в Акай са близки по съдържание с тези на маслините и зехтина, което ги прави богати на мононенаситени мазнини. Проблемът е, че повечето реклами на продукти, съдържащи Акай твърдят, че употребата им със сигурност ще доведе до загуба на тегло или рязко подобряване на здравословното състояние на потребителя, без той или тя да прави нищо друго, освен да консумира дадената добавка.

Една от най-очевидните ползи, свързани с консумацията на Акай, е свързана точно с богатото съдържание на антиоксиданти в тези плодове. Въпреки че често се срещат значителни преувеличения за антиоксидантния капацитет на различни продукти, в конкретния случай това не е така. Но това, което се разминава с истината, е дългият списъск с ползотворни ефекти. Много реклами твърдят, че консумацията на продукти с Акай ще накара подкожните мазнини да изчезнат, ще намали "лошия" холестерол, ще вкара кръвното налягане в нормални граници, ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и артрит, ще подобри зрението, ще направи кожата гладка и здрава, ще пребори проблемите със съня и лошото храносмилане и като цяло ще детоксикира тялото. Има дори реклами, които твърдят че тези продукти са решение и за проблеми с потентността. Ако това беше вярно за който и да е продукт, мисля че всички щяха да се разхождат пълни с енергия, свободни от подкожни тлъстини и като цяло в отлично здраве, а това определено не се случва – нито в Бразилия, нито в САЩ, нито у нас.

ORAC капацитет в Акай бери

Големите компании като Sambazon и Amazon Thunder, които се занимават с търговия с продукти, съдържащи Акай, твърдят, че техните продукти се отличават с ORAC в пъти по-висок, отколкото други плодове. ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) или т.нар. абсорбционен капацитет за кислородни радикали се използва, тъй като плодовете и зеленчуците съдържат многообразни антиоксидантни съставки, като се предполага, че преобладаващата част от антиоксидантния им капацитет се дължи на всякакви флавони, изофлавони, антоцианини, катехини, изокатехини. С ORAC се измерва общия капацитет на даден плод или зеленчук да неутрализира свободните радикали. Например сто грама прясно набрани боровинки имат 6,552 ORAC точки, сто грама червена ябълка - 4,275 ORAC точки и т.н. 100 грама екстракт от Акай бери има 50,000 ORAC точки – 8 пъти повече от тези на боровинките.

Тук е резонно обаче да си зададем въпроса – 100 грама висококонцентриран екстракт срещу пресни плодове? Освен това, тези толкова често цитирани стойности са продукт на изследване, извършено през 2007 година от Brunswick Laboratories (частна лаборатория), а проучването е платено от компанията Sambazon. Друг производител на напитки с Акай - компанията Bossa Nova, слага сравнение на ORAC стойностите на етикета на напитките си. От тях научаваме, че Акай е пет пъти по-силен антиоксидант от боровинките, шест пъти по-силен антиоксидант от портокалите и 60% по силен антиоксидант от наровете. Това е доста внушително, докато не се вгледа човек и не види, че сравнението е направено на база пресни плодове, не на сокове. С други думи информацията върху етикета няма нищо общо с това, което е в бутилката.

Има и още нещо, което някак остава на заден план, когато се цитира ORAC – има много видове антиоксиданти и сред тях никой не е универсален или по-добър от другите. В различните плодове има различни антиоксиданти, повечето от които са потенциално ефективни срещу някое специфично заболяване. Антоцианините например (които са основният вид антиоксидант, който се среща в Акай бери) вероятно дават някаква степен на защита срещу диабет и рак. Антиоксидантите от каротеноидите, които се намират в жълтите и оранжеви плодове, вероятно са ефективни при намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания. Така че макар и в изобилно количество, антиоксидантите на Акай бери не са магически лек.

Както казахме по-горе, за разлика от повечето плодове, плодовете на Акай съдържат значително количество мононенаситени мазнини и белтъчини. Много реклами твърдят, че Акай е отличен източник на омега мастни киселини, но не споменават точно кой тип и каква е концентрацията им. По-голямата част от полезните мазнини в Акай бери са всъщност олеинова киселина или омега-9 ЕМК (есенциална мастна киселина). Специфично за нея е, че за разлика от омега-3 и омега-6 ЕМК, които трябва да си набавяме от храната, олеиновата киселина може да се синтезира в човешкото тяло. Омега-3 и омега-6 ЕМК би трябвало да се консумират в горе-долу равни количества, но съвременната диета е доста богата на омега-6 ЕМК, което пък нарушава баланса, а това пък се смята за причина за много от сериозните заболявания, включително сърдечно-съдови и ракови. Затова и омега-3 ЕМК са признати за изключително здравословна добавка към храненето.

При положение, че Акай бери не съдържа някакво значимо количество омега-3 ЕМК, твърдението, че тези плодове са добър източник на незаменими мастни киселини е доста подвеждащо. Други реклами наблягат на аминокиселинния профил на Акай бери. Като се има предвид, че аминокиселините са градивните единици на белтъчините, то аминокиселини има във всичко, което съдържа белтъчини. Освен това в Акай има само две от известните ни двадесет и две аминокиселини и нито една от тях не принадлежи към групата на есенциалните, незаменими аминокиселини, които човешкото тяло не може да синтезира само, а трябва да си набавя от храната.

В заключение

Засега няма проведени много изследвания, които да подкрепят недвусмислено ползите, приписвани на консумацията на Акай бери. Още повече, че много от суперлативите, свързани с хранителното му съдържание, са малко прибързани. Плодовете на Акай са много нежни и малотрайни и губят голяма част от хранителната си стойност до ден след откъсването им. За да се транспортират, плодовете често се подлагат на замразяване или се отстранява водното им съдържание. Тази обработка запазва много от качествата на плодовете, но получената суровина не може да се сравнява с характеристиките на прясно откъснатите плодове от Акай бери.

Всички налични доказателства за ползата от Акай бери се свеждат до това, че са хранителни и включването им в диетата е здравословно. Приписваните на плода магически ефекти върху здравето са постижими и чрез придържането към здравословен начин на живот. Повечето му плюсове важат със същата сила и за консумацията на редица други продукти, които са по-евтини, преминали са през по-малко обработка, и се намират по-лесно като боровинките или ягодите например. Колкото и да е полезна някоя хранителна добавка, нищо не може да се сравни с ефекта на прясната, преминала минимална обработка храна, а при положение, че не живеете в Южна Америка, струва ми се малко вероятно да имате достъп до пресни плодове на Акай. Като цяло, ако човек се храни с достатъчно плодове и зеленчуци, не би следвало да се притеснява за допълнителни начини за намаляне на оксидативния стрес.

От друга страна, т.нар. "суперхрани" твърде често са придружени от почти мистична образност. Самият факт, че някакъв плод идва от далечна Бразилия веднага ангажира въображението и човек започва да си представя загадъчни джунгли, екзотични плажове и още по-екзотични мъже и жени. Ако ставаше дума за турски къпини, например, такава реакция щеше да бъде по-трудна за предизвикване. Затова и подобните на боровинките Акай плодове обикновено идват от далечни, провокиращи въображението страни – китайските ягоди гоуджи, таитянското нони или тайландския мангостан и т.н.

Въпреки многобройните си предимства, Акай бери не е универсален лек за всякакви здравословни проблеми. Това, което е неприемливо при този "сензационен" подход към който и да е продукт е създаването на представата, че натрупваните в продължение на години здравословни проблеми имат елементарно и бързо решение, което не е свързано с промяна на основните ни навици. Всекидневното пренебрегване на фундаментални фактори, свързани с психическото ни и физическо здраве има своята цена. В сравнение с предците ни от преди само един век, ние спим по-малко, живеем под много по-голям стрес, ядем храна, преминала през многократна преработка и сме изложени на химикали, които не са съществували в природата допреди две поколения. Замразеният, изсушен екстракт от Акай бери няма да промени нито едно от тези неща, но поне в едно можете да бъдете сигурни - че е доста вкусен.

Източник: bb-team.org

4 Коментара

  1. Small
    Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. https://helloworld.com:h=89b7c25fe6e6b47384e2cfad101da9ba:

    Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. https://helloworld.com:h=89b7c25fe6e6b47384e2cfad101da9ba:

  2. Small
    Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. https://helloworld.com:h=13edde99dc6e6c37f456ed69f8a67ebe:

    Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. https://helloworld.com:h=13edde99dc6e6c37f456ed69f8a67ebe:

  3. Small
    Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. https://helloworld.com:h=13edde99dc6e6c37f456ed69f8a67ebe:

    Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. https://helloworld.com:h=13edde99dc6e6c37f456ed69f8a67ebe:

  4. Small
    Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. https://helloworld.com:h=13edde99dc6e6c37f456ed69f8a67ebe:

    Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. https://helloworld.com:h=13edde99dc6e6c37f456ed69f8a67ebe:

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност