Close search

Ароматната подправка карамфилче

Ароматната подправка карамфилче Карамфилчето се счита за най-мощния антиоксидант сред подправките. Той съдържа голямо количество фенолни вещества и има висок капацитет да отделя водород, да намалява процесите, които са свързани с отделяне на свободни радикали, както и да редуцира нивата на желязото. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Карамфилчето, Syzygium aromaticum, е подправка от ароматичните сушени цветни пъпки на дърво от семейство Myrtaceae. Карамфиловото дърво е вечнозелено и расте само в тропически климат на височина до 10–20 м. Родината му е Индонезия, а съвременното производство е основно в Молукските острови, наречени още ″Острови на подправките″, и остров Мадагаскар. Отглежда се още в Занзибар, Индия и Шри Ланка. Някога в Китай придворните се доближавали до императора само с карамфилче в уста, за да е свеж дъхът им. Португалски и испански пътешественици пренасят подправката на европейския континент. Дълго време португалците държали монопола над търговията с ароматната подправка на територията на Молукските острови в Индонезия. Французи успяват да култивират дървото към втората половина на XVIII век на островите Реюнион и Мавриций.

Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно потъмняват в зелено, трансформират се в яркочервени и могат да се берат. Подправката се бере, когато пъпките са 1,6 до 2 см дълги и се състоят от дълга чашка с четири разперени чашелистчета и четири неотворени венчелистчета, които образуват малка топчица в центъра. Изсушените пъпки, все още недоразвити, са със силен приятен аромат и парлив вкус. Може да се включи в храни с круши, тиква и сливи, в разнообразни сладкиши, компоти, пунш, меденки, дребни сладки. Подправката върви добре с канела, съставка е на кърито, не се комбинира добре с пресни подправки, чесън и целина. Използва се както за солени и люти, така и за сладки храни.

Карамфилчето е познато отдавна в народната медицина на Индия, Китай и Тибет. И до днес се употребява като лекарствено средство, което увеличава солната киселина в стомаха и укрепва перисталтиката. Карамфилчето се счита за най-мощния антиоксидант сред подправките. Той съдържа голямо количество фенолни вещества и има висок капацитет да отделя водород, да намалява процесите, които са свързани с отделяне на свободни радикали, както и да редуцира нивата на желязото. В индийската медицина подправката се счита за афродизиак. Карамфиловото масло, което достига до 20%, е мощен антиоксидант и е полезно за регулиране нивата на инсулина. Регулира нивото на ненаситените мастни киселини, чиято липса води до стареене на организма. Подправката се използва за унищожаване на паразити, вируси и бактериални инфекции. Укрепва имунната система и действа антисептично. Външно се използва срещу зъбобол и възпаление на устата.

Подправката е противопоказна за епилептици, хипертоници, малки деца, кърмачки, бременни, както и за хора с непоносимост към ароматното масло. За дъвчене и жабурене карамфилчето не бива да се употребява, ако сте били на зъболекар, който ви е обработвал кореновия канал. Карамфиловото масло не бива да се използва за вани, а употребата му вътрешно изисква консултация с лекар или ароматерапевт. За да прогоните насекомите от стаята, можете да употребите карамфилово ароматична масло в аромалампа, 2 капки в 20 милилитра вода, които изпълват стаята с аромат и могат да редуцират болестотворните бактерии във въздуха.

Източник: apteka-optima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност