Close search

Аспержи против болести и за висок имунитет

Аспержи против болести и за висок имунитет Ползата им се дължи на богатото съдържание на ценни витамини и фибри Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Аспержите са нискокалоричен и лесноусвояем зеленчук. Те са били използвани като лекарство още в древността - при кожни заболявания, нарушена обмяна на веществата, проблем с бъбреците, хепиртония, отоци, болки в гърба. 

Днес аспержите заемат важно място в менюто на всеки, които иска да се храни здравословно.

Ползата им се дължи на богатото съдържание на ценни витамини и фибри. Антиоксидантите се борят с процесите на стареене, затова аспержите са любими на много холивудски звезди. 

Освен това съдържат в себе си фолиева киселина, калий, калций, фосфор, цинк, желязо, както и витамини от група А, В, С и Е.

Аспарагиновата киселина, която присъства в състава им има непосредствено участие в процесите на обмяна на веществата. 

Аспержите ни помагат да се борим с умората и сърдечните проблеми, пречистват системата на кръвоносните съдове от отлагания, предотвратяват образуването на тромби.

Сокът от аспержи пък се справя идеално с проблемите на кожата – лицето се изчиства от пъпките за кратко време, тенът става мек и свеж.

Аспержите влияят благотворно и на нервната система, затова лекарите ги препоръчват, когато сме уморени – те вдигат тонуса, зареждат със сила. Витамин РР има важна роля при формирането на мъжките и женските хормони, а наличието на витамини от група А е гаранция за по-добро зрение. Цинкът укрепва стените на съдовете.

Изследвания доказват, че консумацията на аспержи понижава риска от развитие на онкологични заболявания.

При консумацията на аспержи трябва да се подхожда внимателно, защото някои хора са чувствителни към веществата, съдържащи се в аспержите. Зеленчукът е противопоказен за всички, които имат проблем със стомаха и дванадесетопръстника.

Източник: jiveizeleno.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност