Close search

Брашното от рожков е по-полезно от какаото

Брашното от рожков е по-полезно от какаото Брашното от рожков е по-полезно от какаото Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Брашното от рожков се приготвя от шушулките на вечно зелено дърво, което е разпространено в Средиземноморкия регион.

Освен, че много прилича на какао, то е и перфектният му заместител.

Рожковът е характерна култура за Португалия, Испания, Сардиния и Сицилия. Тези дървета влизат в плододаване чак след шестата си година, а след дванайстата могат да дават до 50 кг плод на година. 

Рожковът е популярен подсладител. Шушулките му са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно.

От рожков се прави дори и сок, а семената се използват в козметиката. 

В какаото има много магнезий, докато в рожкова има много калций. Той съдържа около три пъти повече калций от какаото, и само 60% от калориите му.

Рожковът съдържа още витамин B1 като ягодите, повече витамин A от аспержите, витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементи желязо, мед, никел, манган и хром.

Известно е също, че рожковът помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност