Close search

Бяла бреза срещу редица болести

Бяла бреза срещу редица болести Бялата бреза е изключително лековито дърво Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Бяла бреза е изключително лековито дърво, което е много разпространено в България.

Бялата бреза, известна и с името метлика, достига височина до 25 метра. Кората на дървото е гладка и тънка. Характерният и бял цвят, носи името на дървото. 

За лечение с бяла бреза, се ползват нейните листа и кора. Събирането на листата е хубаво да се прави през летните месеци – тогава те са напълно развити. През месеците април и май, соковете в растението се раздвижват, за да могат да разцъфнат пъпките – именно тогава е подходящия период да се сдобиете с кора от бяла бреза, ако се нуждаете от лековитите и сили, съветват още bilka.info.

Бялата бреза притежава силно изразено диуретично свойство. Притежава невероятно бърз ефект при разбиване на камъни в бъбреците. Листата на растението са богати на химичните вещества флавониди и именно те помагат са успокоителното действие на бялата бреза върху гладката мускулатура. Лечебните свойства на това дърво се препоръчват и при лечението на различни видове отоци. Извлек от листата на брезата притежава силно антибактериално действие.

Билковите отвари от нея се прилагат съвсем ефикасно и при лечение на ревматизъм, ишиас, подагра, възпаления на бъбреците. Кората, на това лечебно растение, се ползват при симптомите на анемия, отоци, подагра, упорита кашлица. Извелк от нея може да бъде приеман и като противоотрова. За външно приложение се ползва за налагане на лапи при ревматични болки, упорити обриви и кожни лишеи.

  • За вътрешно приложение, можете да си приготвите отвара по следния начин:

Сваряват се две супени лъжици от листата в половин литър вода за около пет минутки (по време на варенето прибавете една щипка хлебна сода, за да се разтворят смолите). 

Приемайте по 120 мл, 15 минути преди ядене. Отварата се препоръчва при проблеми с бъбреците и възпаления на отделителната система. Доказано помага и при атеросклероза и ишиас.

Снимки: wikipedia.org

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност