Close search

Черешите: суперхрана на сезона

Черешите: суперхрана на сезона Не, не става въпрос за захаросаните и оцветени череши, които украсяват коктейлите и мелбите, а за онези, истинските плодове, които ще ни донесат наистина много ползи за здравето. photo-credit

Не, не става въпрос за захаросаните и оцветени череши, които украсяват коктейлите и мелбите, а за онези, истинските плодове, които ще ни донесат наистина много ползи за здравето. Натуралните череши са близки роднини на сливите и прасковите, и по отношение на техния вкус има два основни вида: сладки и кисели. И двата вида са много богати на различни полезни за здравето вещества, при това в съчетание с малко калории, припомнят от Здраве.бг.

В една купичка череши има само 90 калории, които в същото време ни дават и фибри, и протеини, и много витамини А и С.

Антиоксидантите, в случая антоцианини, придават на черешите наситено червения им цвят, т.е. колкото по-наситен е цветът на плода, толкова той е по-полезен - правило, което впрочем важи за почти всички плодове и зеленчуци. Това е причина и за фитнес-маниаците да празнуват – според някои изследвания антоцианините помагат за възстановяването на мускулите след високи натоварвания.

В едно скорошно изследване е установено, че маратонците, които пият по две чаши кисел черешов сок преди и след състезание, възстановяват силите си по-бързо от останалите. Макар че няма доказателства черешите да влияят върху резултата, същите спортисти имали и по-малко мускулни болки след тренировка - сладките и киселите череши имат естествен противовъзпалителен ефект, които ограничават подуването на изтощените мускули, затова, ако тренираме по-усилено, може би е добра идея първо да дадем шанс на черешите преди да преминем към обезболяващите таблетки и мазила.

Противовъзпалителният ефект на черешите се проявява и при артрит, подагра и дори диабет и сърдечни заболявания. Всъщност няколко изследвания дори са установили, че консумацията на череши води до понижаване нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, а именно тези показатели са сред основните, за да се оцени наличния риск от сърдечните заболявания.

Черешите могат същевременно да ни помогнатда подобрим съня си. Този наистина суперплод съдържа мелатонин - хормон, който тялото произвежда, за да контролира заспиването и събуждането. Допълнителното количество мелатонин, който приемаме чрез черешите, може да допринесе за по-лесното заспиване, за това да спим по-дълго и пълноценно, съответно - да се събуждаме по-отпочинали.

Пресните череши са достъпни в един сравнително кратък период от годината. Затова е добре да се възползваме максимално от тях през летните месеци, когато ще ги намерим най-лесно, а и са най-вкусни. Когато отидем в магазани или на пазара, е важно да избираме месести, тъмночервени плодове, по възможност с блестящ и чист вид. Най-добре е да ги съхраняваме неизмити в хладилника - за да ги предпазим от презряване.

Нормално е черешите да се запазват свежи до не повече от 5-6 дни, като е добре да ги съхраняваме с дръжките– по този начин плодовете ще издържат по-дълго.

Кое е най-хубавото на тази лятна наслада? Черешите са най-вкусни, когато се ядат сурови – просто ги измиваме и сервираме. Ако ще ги ползваме за украса или кекс, можем да махнем костилката като използваме малко ножче.

Има начин да си доставяме черешова наслада и през цялата година - като съхраняваме черешите във фризера. Замразените (колкото по-бързо – толкова по-добре!) череши запазват на 100% хранителната си стойност и са чудесна добавка към шейкове, кисело мляко и дори овесените ядки на закуска.

Ако имаме нужда от полезна закуска за след тренировка, черешите отново могат да влязат в употреба. За разлика от суперсладките блокчета с плодове и мюсли, продавани по магазините, домашната рецепта, която ви предлагаме, съдържа само полезни за здравето съставки и е много лесна за приготвяне.

Източник: ekak-zdrave.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK