Close search

Да приготвим у дома: коктейл "Americano"

Да приготвим у дома: коктейл "Americano" Коктейл "Americano" Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Коктейл Американо е една от класическите алкохолни напитки, създадена още в края на ХIX век, като около създателят му има две версии.

Първата от тях е, че създателят е Гаспар Кампари, създал напитката в един италиански бар. Той решил да смеси битер с цитрусова основа, червен вермут и сода, в резултат на което се е получила пареща небцето напитка с горчив цитрусов привкус. Именно тази напитка се е харесала на група американци, които случайно посетили бара на Гаспар Кампари. Авторът бил толкова поласкан, че решил да остави завинаги в историята коктейла си с името "Americano", жест към неговите посетители, които първи оценили достойнствата на напитката.

Другата версия за създаването му, е че коктейлът е кръстен в чест на италиански боксьор тежка категория с прозвището "Americano".

В последните сто години, разбира се, оригиналната рецепта е била променяна, допълвана и усъвършенствана немалко пъти. Дори и в наши дни на много места може да пробвате оригиналния коктейл, същият, който се е сервирал в бара на Кампари. За да пресъздадат колоритността и историята му, ще ви поднесат коктейла в автентична чаша.

За ценителите на по-горчиви напитки, е възможна и още една версия на коктейла – с тоник, вместо сода. Това е измислено специално за любителите на по-силни алкохолни усещания.

"Americano" е и пъврият коктейл поръчван от Джеймс Бонд в "Казино Роял".

И за да ви покажа колко лесно може да си нaправите този коктейл вкъщи, да изненадате гостите си, да си направите парти, днес на гости в моята кухня съм поканила Петър Петров – посланик на марките Aperol и Campari за България, който ще приготви този страхотен коктейл и ще ни даде неговата рецепта за направата му.

Необходими продукти:

- 30 мл Campari
- 30 мл сладък вермут
- сода
- резен портокал
- кора от лимон
- лед

Начин на приготвяне:

Във висока уиски чаша се слага лед.


Разбърква се, за да се изстуди чашата.


Изцежда се водата от леда.


Добавят се равни части Campari и сладък вермиут.



Допълва се със сода.


Добавя се резен портокал. 


Кората от лимон се намачква леко, за да пусне етеричните си масла и с нея се минава по ръба на чашата.



 Кората се добавя в коктейла.


Наздраве!


Консумирай отговорно!


*Ако искате да направите вкъщи представените от нас коктейли в оригиналните красиви чаши, които сме използвали, можете да ги намерите в магазинната мрежа в подаръчни комплекти.

Вижте как да си направите и коктейл "Sauza Margarita" тук.

Автор и снимки: Нина Тодорова, Kulinaria.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност