Close search

Да приготвим у дома: коктейл "Maker's Mark Old Fashioned"

Да приготвим у дома: коктейл "Maker's Mark Old Fashioned" Коктейл "Maker's Mark Old Fashioned" Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

"Old Fashioned" е известен като първата напитка наречена "коктейл". 

Според легенда първата употреба на името "Old Fashioned" като коктейл, съдържащ бърбън, се е състояла в клуб "Pendennis", основан през 1881 в Луисвил, Кентъки.  

Легендата разказва, че рецептата е измислена от един барман в чест на Полковник Джеймс Пепър, известен пивовар на бърбън, който го е донесъл в бара на хотел "Waldorf-Astoria" в Ню Йорк. 

"Old Fashioned" е идеал за хармонично съчетание на съставките, тъй като съдържа алкохол, горчиво, сладко и кисело.

Малко захар, ангостура битер, качествен бърбън и няколко капки вода са основните съставки на този класически "мъжки" ‪‎коктейл‬, а украсата е резен лимон и/или портокал, и коктейлна черешка.

Maker's Mark е ръчно произведен бърбън. Той се бутилира не според годините на отлежаване, а според достигнатия вкус.

Това обикновено се случва след шестата година. Всяка една бутилка е уникална сама по себе си, защото се запечатва, като се потапя ръчно в червен восък. 

Дестилерията на Maker’s Mark е първата дестилерия в Америка обявена за Национална историческа ценност. Тя е записана и в Книгата на рекордите на Гинес като "Най-старата дестилерия за бърбън в САЩ работеща без прекъсване от основаването си". 

Angostura Bitter е горчива ароматична настойка (битер) на спиртна основа от растения от вида Gentiana, придаваща "сух" вкус на коктейлите. Използва се в малки количества – 1 даш (3-5 капки).

Създадена е през 1824 г. във Венецуела от немски лекар като лекарство срещу стомашни болести. Изнася се в Англия и Тринидад и Тобаго, където започва да се използва в британския коктейл "Розов джин", а по-късно и в други напитки. 

Ангостурата има лечебен ефект при слабо гадене, но се продава основно като компонент за коктейли. Кръстена е на името на града Ангостура във Венецуела. (Не съдържа angostura bark, медицинска субстанция, кръстена на същия град).

Макар и класически, и категоризиран като предимно "мъжки", този коктейл е страхотен за събиране с голяма или малка компания, вечерно парти или пък ергенско.

И така, време е да влезем в моята кухня, за да ви покажа колко е лесно да изненадате гостите си, като направите коктейл Maker's Mark Old Fashioned у дома.

Необходими продукти:

- 60 мл Maker'sMark бърбън
- 2-3 капки Angostura Bitter
- 1 ч.л. захар
- 2-3 капки вода
- портокалова коричка за гарниране
- лед

Начин на приготвяне:

В чаша поставяме захарта.


Следва водата.


Разбъркваме добре.


Добавяме 2-3 капки Angostura Bitter.

 

Следва 60 мл Maker's Mark бърбън.


Добавяме лед.


Разбъркваме.


Прибавяме резен портокал и сервираме.


Наздраве!

Консумирай отговорно!


0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност