Close search

Денят на шоколада

Денят на шоколада Ден на шоколада photo-credit

На 7 юли 1550 г. от Америка в Испания е била доставена първата партида шоколад. Именно тази дата е избрана от ЕС за честване на неофициалния празник на шоколада.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото - наричали го "храна на боговете".

Думата "какао" идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките смятали какаовото дърво за свещено, защото го смятали за подарък от бог Коатцекоатл.

Зърната, получени от неговия плод били ползвани не само за обреди, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Напитката било приготвяна от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер.

Когато испанските конквистадори (1519 г.) превземат Мексико, в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел, намират над 25 000 кг какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа.

Продуктът, макар и непознат се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб "можела да достигне до 100 какаови зърна".

Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали горчиви.

Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри - (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус шоколадът е известен и с полезните си свойства. Тайната е в това, че шоколадът, особено черният, съдържа химикали, известни като флаваноли.

Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK