Close search

Функционалните храни и значението им при хранене

Функционалните храни и значението им при хранене Значение на функционалните храни photo-credit

Функционалните храни са ново и перспективно направление в хранителната индустрия. Неговата цел е подобряване на здравето на хората и профилактика на най-разпространените заболявания.

Функционалните продукти спомагат за повишаване на физическата издържливост, подобряват храносмилането и регулират апетита. 

Преди всичко това са храни, обогатени с хранителни влакна, бифидо- и лактобактерии, витамини, минерални вещества и микроелементи. Към тях се отнасят също специалните храни за спортистите, диетичните продукти за болни и значителна част от биологически активните добавки. 

Диетолозите отдавна твърдят, че храната, обогатена с т.н. бифидобактерии, е особено ценна за здравето. Те са необходими на организма за борба с вредните микроорганизми – “война”, която човешкият организъм води от раждането до смъртта си. И плачът на бебето, и оплакванията на детето заради болки в стомаха могат да бъдат предизвикани от отслабване на полезната микрофлора. 

Лошото здравословно състояние на възрастните също често са свързани с недостига на бифидобактерии. Функционалните храни са полезни и за здравите хора - с профилактична цел, но са особено важни при лечението на дисбактериозата, наричана от специалистите “бичът” на нашето време, в което пълноценният обяд често се замества от “fast food” - чипсове, хот-дог, сандвичи и т.н. 

Продуктите с “живи” бактерии подобряват дейността на стомашно-чревния тракт, помагат при заболявания на черния дроб и задстомашната жлеза, при алергии, нарушения в имунната система. Някои от тях са от голямо значение и при онкологични заболявания, когато болните преминават курс по химио- и лъчева терапия и естествената микрофлора на червата загива, пише още zdrave.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK