Close search

Фурми - малкият голям плод

Фурми - малкият голям плод Фурми - малкият голям плод Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В много арабски страни плодовете на финиковата палма (фурми) се считат за плодове, запазващи здравето и даващи дълголетие, били са основна храна, както оризът за Югоизточна Азия например. 

Използвани са при различни заболявания – гнойни рани, възпаления, дори при венерически болести. Но в тези случаи, по-често помагали неузрелите плодове – червено–жълти, с трапчив вкус.

Хранителната им стойност е удивителна: в тях има витамини А, Е, витамини от група В, калций, магнезий, калий, фосфор, цинк, манган, селен, желязо и незаменими аминокиселини, които липсват в други плодове.

Достатъчно калорични са (281 ккал в 100 грама), съдържат много протеини и мазнини, въглехидрати и хранителни влакна, затова много хора, склонни към напълняване, се страхуват да ги включат в менюто си. Разбира се, не бива да се преяжда с тези сладки плодове, но едва ли те могат да бъдат причина за затлъстяване. Напротив, много диетолози ги препоръчват като заместител на бонбони, торти и други лакомства.

Консумацията на фурми подпомага работата на сърцето, защото в тях има много калий; те поддържат черния дроб и бъбреците, нормализират киселинния баланс в организма, създават благоприятна среда за развитието на полезна стомашна микрофлора. 

Също така: укрепват имунитета, полезни са при анемия, кашлица, вирусни инфекции, използват се като възстановяващо средство след дълго боледуване. Много учени смятат, че редовната консумация на плодовете на финиковата палма може да бъде профилактика срещу онкологични заболявания.

Списъкът с полезните качества продължава: тонизират, премахват умората, влияят добре при парализа на лицевите нерви.

На страдащите от хипертония, ако нивото на захарта в кръвта им е в норма, лекарите препоръчват по 50–100 грама от плодовете половин час преди закуска.

При дистрофия се препоръчва отвара от фурми с ориз.

Плодовете на финиковата палма са особено полезни при бременни и кърмещи жени, защото съдържат специални вещества, укрепващи мускула на матката. По този начин се улеснява раждането, матката се свива по-лесно, а кръвотечението след раждане спира значително по-бързо.

По време на кърмене, фурмите осигуряват пълноценно хранене на бебето, защото обогатяват майчиното мляко с полезни вещества. Децата, кърмени с такова мляко, са по-здрави и защитните сили на организма им са по-високи.

Веществата в продукта помагат в профилактиката срещу депресията, която е чест спътник на бременни жени и млади майки. Полезни са и при деца с неурвновесена психика.
В родината на фурмите ги смятат за лечебна храна: арабите ги консумират не само с прясно и кисело мляко, а също с хляб, риба и масло. Тази комбинация отлично засища, помага за работата на мозъка и дава физическа сила.

Друго полезно свойство, това е лекото сънотворно действие. Аминокиселината триптофан, съдържаща се във финиковите плодове, се превръща в серотонин в организма – хормон на доброто настроение; и мелатонин – хормонът на съня.

Така, че тези плодове работят избирателно – могат да стимулират отпадналия човек, а на този, който страда от безсъние помагат да заспи.

Противопоказания:

За хората, които имат камъни в бъбреците или склонност към мигрена, се препоръчва да консумират по-малко от плода, а онези, които имат заболявания на стомаха и червата, следва да приемат плодовете на финиковата палма варени, както и всякакви сушени плодове (под формата на компот, например).

Фурмите оставят сладък налеп по зъбите, затова могат да доведат до образуването на кариес, трябва само да се почистят зъбите и този проблем ще се избегне. В този случай, зъбите ще станат по-здрави, защото в плодовете има калций и флуор – елементи с особено значение за тяхната здравина.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност