Close search

Газираните напитки могат да доведат до припадане при някои хора

Газираните напитки могат да доведат до припадане при някои хора Газираните напитки могат да доведат до припадане при някои хора Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Газираните напитки отдавна присъстват в списъка с напитки, които е добре да се избягват, ако искате да водите здравословен начин на живот заради високото съдържание на захар, подсладители и оцветители. Но сравнително наскоро се появи и нова информация, която затвърждава идеята, че пиенето на газирани напитки, особено когато са ледено студени и най-вече в горещо време може да бъде опасно.

При някои хора тази комбинация от повишена температура на тялото и ледено студени газирани напитки води до замаяност и дори припадане. Д-р Брайън Олшански от Университета Лойола в Илинойс, обяснява в интервю за Reuters Health, че това състояние се получава по-често при възрастни хора, защото езофагусът (тръбата, която свързва устата със стомаха) може да се разтегне или изкриви, което я прави по-чувствителна към различни стимули. Газираните и леденостудени напитки „гъделичкат” нервите на езофагуса, което в по-редки случаи може да доведе до забавяне на сърдечния ритъм, рязко спадане на кръвното налягане, замаяност и припадане.

Един такъв случай е припадането по време на шофиране на 72-годишен адвокат от САЩ, който се опитвал да се разхлади с леденостудена газирана напитка в горещ летен ден. Колата излиза извън пътя, но за щастие човекът оцелява. След този инцидент решението на проблема е едно – да избягва консумирането на газирани напитки и на ледено студени течности.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност