Close search

Готвенето като усещане, готвенето като любов

Готвенето като усещане, готвенето като любов Може да ви е писнало до болка това сравнение, но хубавото ядене е като любовта Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Може да ви е писнало до болка това сравнение, но хубавото ядене е като любовта. Съвсем логичен е в случая извода, че готвенето трябва да е любовната игра. Двете неща само усилват ефекта едно на друго и дават божествени резултати. Така поне изглежда света през очите на един хедонист, любител на гастрономическите наслади.

Не е нужно да си професионален готвач, за да изпиташ това удоволствие. Професионалните готвачи готвят за хубави ресторанти, където се поднасят (в идеалния случай) шедьоври от храна. В ресторанти отиваме за обслужване, за да хапнем нещо по-така, да се видим с приятели - да получим едно цялостно изживяване.

Когато обаче готвим за себе си или за приятели, ние пак изграждаме едно пълно усещане, но този път от различен тип. Ако в ресторанта ние сме "крале и кралици", то в нашата собствена кухня можем да бъдем творец, артист, демиург и Бог. Това се получава, разбира се, само когато възприемем гответнето като удоволствие, а не като задължение.

За целта човек трябва да се научи да усеща самия процес с всичките си сетива, независимо какво готви, та дори да са само обикновени бъркани яйца със зеленчуци и бекон. Включете обоняние, слух, аромат, усет и вкус и започнете да се наслаждавате.

Нарязваме пресни зелени чушки на дребно. Чушките леко пукат по време на рязането и отдават специфичен, лек аромат, който ще се засили, когато ги сложим в тигана. Към тях добавяме и една ситно нарязан лук, който сме изчистили с помощта на намокрен с вода остър нож (така ще се предпазим поне малко от сълзите). Нарязваме и малко маслини и два домата на едри кубчета.

Сипваме си чаша хубаво вино. Просто за удоволствие, докато готвим...

Нарязваме на кубчета бекон и ги овалваме в кимьон и копър. Двете подправки ще дадат от аромата си, когато се запържи леко. Междувременно слагаме намазнен тиган на котлона, да се загрее. Мазнината е по избор - ароматен зехтин, хубаво масло или просто олио за тези, които желаят да намалят тежестта на ястието.

Счупваме 3 яйца в купа и ги разбъркваме. Прозрачния белтък как бавно се смесва с жълтъка, за да се получи хомогенна смес. След това добавяме подправки - сол, малко черен пипер, и съвсем малко лимонов сок и бъркаме пак. Към сместа слагаме и малко прясно настърган кашкавал или още по-добре - моцарела.

Слагаме чушките и лука да се запържат в тигана на среден огън. Цветът на лука бавно се променя до златисто, а чушките трябва да достигнат онзи момент, в който са почти сготвени - още са леко хрупкави, но не прекалено. По някое време преди да се достигне до този момент на позлатяване, слагаме и бекона. Той е омесил вкуса и аромата си с тези на кимьона и копъра и досега му с огъня допълнително пуска във въздуха мирис на подправки. Парченцата месо трябва да стигнат до онази си фаза, в която са съвсем леко почервенели.

Цялото това запържване трае между 7 и 10 минути. През това време чушките трябва чушките трябва да са омекнали, но не прекалено (трябва да останат все още хрупкави), лукът ще се е запържил до онзи момент, на карамелизация, когато придобива въпросния златист цвят, а беконът ще е изпълнил цялата кухня с аромат на подправки и приятно запържено свинско месо.

Яйцата ще потушат огъня и трябва да действаме бързо с разбъркването, за да не загорят. Междувременно слагаме и нарязаните маслини за вкус. Парченцата кашкавал или моцарела започват да се разтягат на нишки, за да отделят после онзи плътен, леко млечен вкус на ястието. Когато усетите, че яйцата вече притежават твърдостта, която предпочитате, смъкнете ги от огъня и сервирайте в чиния, заедно с нарязаните на кубчета домати.

През краткото време на готвенето ще сте усетили цяла палитра миризми, аромати и блажени усещания. Ще сте чули сладкото пукане, което издава бекона, когато се пържи. Ще сте видели леките промени в цветовете на продуктите и ще усещате как устата ви се пълни, само като си мислите за вече сготвеното ястие.

Защото половината от удоволствието се крие в предусещането. И когато си го сготвите сами, с любов, определено ще ви е по-вкусно.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност