Close search

Градинският чай – билката чудо

Градинският чай – билката чудо Лечебните свойства на листата се дължат главно на наличието на етерично масло, което има антимикробно и противовъзпалително действие Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Мощните лечебни свойства на листата се дължат предимно на наличието на етерично масло, което има антимикробно и противовъзпалително действие.

Доказано е, че етеричното масло унищожава бактериите Eshericia Colli, Schigela sonei, Salmonela, и има малко по-слаба активност срещу бактериите от групата на стафилококите и стрептококите. Маслото има и противогъбично действие.

Чаят може да се използва за подобряване на функциите на жлъчката и черния дроб, тъй като горчиви вещества и етеричното масло повишават секрецията на храносмилателни сокове в тялото.

Градинският чай има лек диуретичен ефект. Той е ефективен при хронични заболявания на пикочните пътища.

Билката е подходяща за лечение на възпаления и инфекции на лигавицата на устата, венците и гърлото.

За тези заболявания се прави гаргара от градински чай. Сложете 2 супени лъжици смачкани сушени листа от билката в 2 чаши вряща вода. Покрийте го и го оставете да остане така за 20 или 30 минути, след това прецедете. За да бъде успешно лечението, трябва да правите гаргара на всеки 3 часа, съветват колегите от zdaviste.com.

Градинския чай втечнява бронхиалния секрет при възпаление на дихателните пътища. В тази връзка, билката може да се използва под формата на чай при бронхит. Чаят се приготвя от 1 супена лъжица изсушени листа и 2 чаши гореща вода. Пийте 3 пъти на ден. Трябва да избягвате дългосрочното пиене на този чай, защото етеричното масло в листата съдържа токсичното вещество туйон.

Билката помага и при изпотяване като регулира функцията на потните жлези. Препоръчва се при обилно изпотяване и при топли вълни при жени в менопаузата.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност