Close search

Храни за бели зъби

Храни за бели зъби Ползването на четка за зъби и избелващи пасти не са достатъчни, за да запазите белотата на усмивката си Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ползването на четка за зъби и избелващи пасти не са достатъчни, за да запазите белотата на усмивката си.

Винаги може да обсъдите алтернативата за избелване на зъбите с дентален специалист, но освен това може сами да подсилете блясъка и здравословния вид на усмивката си чрез храненето.

Някои плодове, зеленчуци и други храни могат да помогнат за постигането по-бели зъби. Кой са те?

Хрупкава храна. Ябълки, карфиол, целина и моркови избелват, защото те функционират като абразивен скраб за зъби.

Тези храни са природна четка за зъби. При това са бедни на захар и стимулират производството на слюнка, която предпазва от образуването на плака.

Цитруси. Киселината в портокали и ананаси избелва и озарява повърхността на зъбите. Сокът също съдържа ензими, които убиват бактериите, които причиняват кариес и лош дъх. 

Яденето на сочни цитрусови плодове увеличава производството на слюнка, която отмива оцветяващи храни като кафе и червено вино. 

Трябва да внимавате да не си миете зъбите непосредствено след приема на фреш от цитруси, защото тогава емайлът на зъбите е по-уязвим. Открийте как флуорът подпомага процеса на реминерализация на зъбите.

Ягодите съдържат алфа-хидрокси киселина, наречена ябълчна киселина, която избелва зъбите.

Хапвайте ягоди по няколко пъти на седмица за ослепителна белота.

Млечните продукти като кисело мляко, прясно мляко и твърди сирена съдържат млечна киселина, която може да помогне за защитата на зъбите срещу кариес. Изследователите смятат, че белтъците в киселото мляко може да се прилепват към зъбите и да ги предпазват от атаки от вредни киселини, които причиняват кариес. Млечните продукти са заредени с калций, който пази и укрепва костта, която държи зъбите на място.

Можете също така да избегнете храни, които причиняват петна. Ако се вгледате в зъба под микроскоп, той изглежда като кухненска гъба с миниатюрни пори и отворчета. Когато оцветяващите храни стигнат до тези дупчици, започват да се появяват петна. 

Чували сте предупреждения за кафе, чай и червено вино, но колата е още по-голям вредител. Тя не само съдържа киселини , които отварят дупчиците, но след това ги оцветяват в тъмно. Други виновници за петна по зъбите са боровинките, соевият сос и тютюнът. Появата на петна може да спрете като изплаквате с чиста вода устата или дъвчете дъвка без захар.

Също така може да подпомогнете здравето на зъбите с някои вкусни храни. Шам фъстъкът, подобно на останалите ядки, съдържа магнезий, който засилва усвояването на калция. Гъбите съдържат големи количества витамин D3, който също засилва ефекта от приема на калций. В допълнение, гъбите шийтаке имат свойството да намаляват натрупването на зъбната плака.

Източник: doctiming.bg; Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност