Close search

Храни за здраво сърце

Храни за здраво сърце Храни за здраво сърце Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Британският в-к Dayly Express публикува списък с храни, полезни за сърцето, позовавайки се на американския експерт по хранене Сюзън Офриа от болницата Готлиб в Мелроуз парк.

На първо място са посочени червено вино и шоколад. Червеното вино и черният шоколад със съдържание на какао над 70% са богати на ресвератрол – съединение, което понижава кръвната захар.

Червеното вино освен това съдържа катехини, които стимулират добрия холестерол.

Полезни за здравето на сърцето са също риба тон и сьомга. Те са богати на омега-3 мастни киселини. Сьомгата увеличава също нивото на полезния елемент калций в организма. 

Лененото семе пък съдържа полезните омега-3 мастни киселини, влакна и фитоестрогени.

Овесената каша е с богатото си съдържание на разтворими влакна, ниацин, фолиева киселина и калий. Черният боб е богат на омега-3 мастни киселини, калций и разтворими влакна.

Орехите и бадемите съдържат омега-3 мастни киселини, витамин Е, магнезий, фибри и полезните за сърцето моно- и полиненаситени мазнини.

Плодове като боровинки, ягоди и малини са богати на бета каротин, лутеин, антоцианин, елагова киселина, витамин С, фолиева киселина, калий и фибри.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност