Close search

Храни, забранени от закона

Храни, забранени от закона Иначе нормални за нашите ширини ястия, които са забранени от законите в други държави Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хората по света ядат какво ли не. От замразения маймункси мозък, който беше представен като делкатес в индийската джунгла в "Индиана Джоунс и храмът на обречените" до пържени скакалци в Мексико.

Тукашната създърма също би изглеждала странно на много чужденци, а бозата пък предизвиква предимно отвращение пред неопитния поглед на някой външен човек, който не е отраснал с баничка с боза. Разни хора, разни идеали, разни рецепти.

И все пак обаче храни, които тук се считат за нещо напълно нормално, в други страни са забранени със закон. И въобще не става въпрос за някакви екзотични деликатеси, приготвени от насекоми или странни животни, а за съвсем обикновени ястия и продукти, които поради религиозни, културни или здравни съображения са се попаднали под ударите на закона в някои други държави.

Ето няколко храни, които са забранени със закон:

Макарони със сирене

В Норвегия и Австрия не немислимо да си поръчаш типичните макарони със сирене. Законът не може да ни спре да си ги направим вкъщи, но все пак ако имате желание да ги си ги поръчате от ресторант, пригответе се за разочарование. Ястието е забранено за продажбата, защото в консервирания продукт се съдържа оцветител, който представлява потенциална опасност за здравето на деца и възрастни.

Гъши дроб

DSC_8917

Въпреки че в много държави от Европа гъшият дроб е известен деликатес, в страни като Израел, Индия, Аржентина, както и в няколко американски щата, той е строго забранен. Причина за забраната е нехуманното отношение към пернатите и насилственото им угояване.

Хайвер

Само една страна в целия свят е забранил със закон употребата на хайвер и това е Иран. Причината е, че популацията на рибите, от които се извлича хайверът е критично ниска.

Кетчуп

Във Франция не можете да си поръчате ястието с кетчуп. Властите са решили, че той съсипва автентичния вкус на френската кухня и затова са го забранили.

Шоколадови яйца

Въпреки че САЩ е сред държавите с най-либерален достъп до огнестрелно оръжие, шоколадовите яйца там са забранени. Смята се, че малките частички, съдържащи се в играчките в яйцата, могат да бъдат потенциално опасни за децата.

Виж още: Кои са десетте неща, които ни трябват, за да сме шик през лято 2015

Свинско месо

У нас свинското е не точно деликатес, то е традиция, при това от вкусните. Ако обаче попаднем в държава с ислямско вероизповедание или в Израел, едва ли ще можем да намерим къде да си поръчаме. По религиозни причини в тези държави е забранена консумацията на свинско месо. Затова консумацията ѝ е табу по религиозни причини.

Чесън

Реално погледнато нито една държава по света не забранява чесъна, но пък за сметка на това будистките монаси в Китай въобще не го консумират. Причината отново е религиозна. Според техните вярвания чесънът е храна, която само Боговете могат да ядат.

Мастило от сепия

Считаното за кулинарен деликатес мастило от сепия е забранена за продажба в Южна Корея заради опасността от отравяне.

Баница с месо

banitsa35

В Сомалия баницата с месо е забранена. Причината е здравословна - преди години недобросъвестни търговци, които продавали по пазарите баници със развалено месо и предизвикали много натравяния.

Виж още: Навиците, които не ни отиват на възрастта

Непастьоризирано мляко

Забранено е да си купувате непастьоризирано мляко в Канада. Здравните власти са наложили забраната заради болестите, които непастьоризираното мляко може да причини, породени от ниската хигиена в процеса на доене и съхранение.

Източник и снимки: bulevard.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност