Close search

Храните, които ни правят щастливи

Храните, които ни правят щастливи Храните, които ни правят щастливи Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Храната е гориво не само за тялото ни, но и за душата и емоциите ни. Затова не е чудно, че някои храни имат по - голямо въздействие върху емоциите ни, отколкото други.

Ще ви представим някои от тях, които можете да похапнете, когато тъгата надделее над вас.

Овесени ядки

Само за 20 минути овесените ядки могат да ви накарат да се усмихнете от ухо до ухо. Това е така, защото когато ядете въглехидрати като тях, тялото изпраща аминокиселината триптофан до мозъка, а той отговаря на това чрез бомба от серотонин , който от своя страна ни кара да се чувстваме спокойни и доволни. 

Овесените ядки са идеалното решение, когато сме обградени от грижи и проблеми и ни трябват допълнителни сили и радости, за да се справим с тях.

Шамфъстък

Една шепа от него намалява среса значителни. В шамфъстъка има фибри, антиоксиданти и ненаситни мастни киселини, които свалят високото кръвно. Сред проведено изследване на учени, показва, че стотина грама от него сваля среса при студенти, явяващи се на изпит по математика.

Мляко

Не е случайно, че бабите ни даваха чаша топло мляко преди лягане. Млечните белтъчини намаляват тревожността и раздразнението. Калцият отпуска мускулите и нормализира кръвното налягане. С една чаша топло мляко гарнирано с какао и подсладено, гарантира спокойния и релаксиращ сън.

Авокадо

То е не просто лукс за вкуса, но и съдържа много полезни мазнини и калий, които свалят кръвното и поддържат рецепторите в мозъка чувствителни към хормона на доброто настроение серотонин.

Вино

Чаша-две с вечерята са истински еликсир за тялото и душата. Чашата вино е като антидепресант за централната нервна система. Тя ни успокоява и повдига настроението. 

Важно е обаче да не прекаляваме – прекаленото успокояване на нервите може да ни остави депресирани – да не говорим за махмурлука на следващия ден.

Шоколад

Еуфорията, която усещате, когато го похапвате, е истинска. Шоколадът има нежен, временен стимулиращ ефект върху тялото ни заради кофеина, захарта и правилната комбинация от мазнини. Те повдигат нивото на хормоните на щастието ендорфини и водят до това, което учените наричат „върховно мозъчно щастие”. Едно-две парченца тъмен шоколад на ден са отлични и за здравето ви, защото намаляват риска от инсулт.

Орехи

Обърнете се към тях, когато сте тъжни. Тайната е във високото им съдържание на омега-3 мастни киселини. Проучвания показват, че хората, които не поемат достатъчно от тях, по-често показват симптоми на депресия и гледат по-мрачно на живота. Омега-3 ни прави по-доволни и по-приятни в отношенията си с околните – всичко това, защото, в комбинация с уридина, който се намира и в риби като сьомгата, тя засилва комуникациите между невроните във важни части на мозъка.

Спанак

На вкус няма да ви ощастливи кой знае колко, но спанакът помага на тялото ни да поддържа стабилни нивата си на серотонин, което е гаранция за продължително добро настроение. Витамин В9, който се съдържа в спанака, е от ключово значение. 

Проучване на американското списание „Журнал за храненето” показа, че хората, които не поемат достатъчно от този витамин, имат ужасните 67% по-висок риск от депресия от останалите.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност