Close search

Хумусът – идеален за диети и пълноценно хранене

Хумусът – идеален за диети и пълноценно хранене Хумусът – идеален за диети и пълноценно хранене Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Консумацията на хумус е изключително здравословна и полезна в много аспекти. Хумусът е популярно ястие в Близкия изток. Състои от смлян нахут, зехтин, чесън, лимонов сок и тахан (паста от сусамово семе).

Хумусът е широко разпространен в Сирия, Израел, Турция, Гърция, Кипър и Ливан, но набира все по-голяма популярност и в различни части на Европа поради здравословните си качества.

Консумацията му на закуска зарежда организма с нужната енергия за целия ден и му набавя нужните протеини, витамини и минерали.

Нахутът, съдържащ се в хумуса, е богат източник на фибри, които помагат за поддържането на нормални нива на холестерола, като предпазват сърцето. Набавянето на фибри е подходящо за страдащи от диабет, тъй като регулира нивата на кръвната захар.

Фибрите помагат и за подобряването и нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Нахутът е добър източник и на витамини и минерали, като фолиева киселина, която е от голямо значение за организма, особено за жените в детеродна възраст. Тя предотвратява риска от вродени дефекти при бебето. Нахутът съдържа манган, цинк, магнезий, мед и желязо и е богат на протеини.

Наличието на зехтин в хумуса набавя на тялото здравословни мазнини. Зехтинът е богат източник на мононенаситени мастни киселини, които имат благоприятно действие за сърцето, намаляват нивата на лошия холестерол, насърчават нормалното съсирване на кръвта и нормализират кръвната захар, при страдащи от диабет.

Консумацията на хумус е идеална и при диетичен режим поради нискокалоричните си свойства, като същевременно с това засища организма.

Хумусът може да се консумира върху филия или като добавка към сандвича, както и като дресинг за салата или според вкуса.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност