Close search

Къде по света да нахраним душа и тяло

Къде по света да нахраним душа и тяло Къде по света да нахраним душа и тяло Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Скрити местенца за ума, тялото и душата, подбрани от списание "Time" открихме в любимият ни туристически гид за пътуване и забавление - Termo.bg. Ето къде ни препоръчват да отидем за да "нахраним тялото си":

Cha Ca La Vong (Виетнам)

Не обръщай внимание на крещящите стени и разнебитения под. И виетнамци, и туристи са готови да понесат и двете (както и доста сърдития персонал), за да се насладят на Ла Вонг - легендарната риба на грил в ханойския ресторант (тел. +84 4 38253929). Тя е единственото ястие в менюто. Точната рецепта се пази в тайна, но е известно следното: за около 8 долара сервитьорите приготвят подправената с куркума и пипер риба на дървени въглища направо на масата на клиентите. След това добавят здравословна доза копър и зелен лук, които гостите изсипват върху малка купа с оризов нудълс вермичели, преди да завършат блюдото с печени фъстъци, мента, пресен босилек и рибен сос. Може би като компенсация за казармените порядки (сядай, яж и не си мисли да се мотаеш), управителите на ресторанта дават на гостите известна свобода - да изберат каква бира да пият.

Още едно интересно място във Виетнам, вижте тук.

Buka (Гана)

Когато ти писне от хаотичното и натоварено движение по булевардите на морската столица на Гана - Акра, избягай в това сенчесто убежище. В Buka сервират огромни порции от най-добрата западноафриканска кухня на просторната тераса на втория етаж, където ще се чувстваш сякаш си седнал сред дърветата. Любимите местни ястия са тилапия (вид риба), козя супа и задушен боб с най-различни гарнитури - от фуфу (нещо като жилаво тесто) до печени банани. С всичко това много върви любимата местна бира Star. Ганайците не изпитват особена любов към приборите, така че навий ръкавите и нападай храната с ръце. И не пропускай страхотния залез над океана. thebukarestaurant.com.

Good Morning Nanyang Cafe (Сингапур)

В лудия по храната Сингапур се водят разгорещени спорове кое е най-доброто място за закуска с кая (сладко от кокосови орехи), препечени филийки и яйца. На туристите обикновено се препоръчват кафенетата от края на Втората световна, които разчитат на стара слава, но истинските разбирачи предпочитат веригата с едва осемгодишна история Good Morning Nanyang. Основателят нарушава традициите, като маже каята върху западни хлябове от типа на чабата с портокалови корички. Самата кая тук също е различна - по-гъста и по-малко сладка от обикновено, с подчертан вкус на яйца и тропическото растение пандан. Към тях домакинът предлага рохки яйца („със среден размер и стайна температура, престояли 4 минути в баня с гореща вода") и индонезийско кафе.

Колегите от Bulevard.bg откриха още едно невероятно място в Сингапур. Вижте го тук.

Le Chapeau Melon (Франция)

Ако питаш френските кулинарни критици къде да ядеш в Париж, ще ти извадят дълъг списък със зрелищни, модни заведения. Но ако ги питаш къде ядат самите те, много е вероятно да ти отговорят „В Le Chapeau Melon“ (тел. +33 1 42026860) - заведение от много актуалния вид „кав а манже“ (нещо средно между винарна и ресторантче). А пионерът на тази мода е основателят на вече 11-годишното Le Chapeau Melon Оливие Камю. През деня заведението е специализиран магазин за натурални вина (правени с минимална химическа и технологична намеса). А вечер Le Chapeau Melon става място и за интересни разговори и вкусна храна - от сардинен тарт с домати конфи и копър до печено на бавен огън пиренейско агне с бял боб. Тук ще намериш култови вина на много приятни цени. А менюто с 4 ястия за около 35 евро е един от най-добрите варианти за вечеря във френската столица.

„Сергията за антикучо на Гриманеса“ (Перу)

В продължение на почти 40 години легендарната доня Гриманеса Варгас приготвя своите фантастични антикучос - перуанския вариант на шиш кебапа. През по-голямата част от това време ги продава на уличен ъгъл в квартала на Лима Мирафлорес. С нарастването на славата й обаче, се увеличават и опашките. Накрая тълпите около подвижната й скара стават толкова големи, че в края на 2011-а тя се принуждава да отвори собствен ресторант. В тясното, претъпкано заведение има само една дълга маса и едно ястие в менюто. Парчета говеждо сърце се мариноват в оцет и подправки, после се набучват на шиш и се пекат на дървени въглища. Сервират се с картофи, а по желание - и с чокло (огромна перуанска царевица). Месото е крехко, маринатата е да си оближеш пръстите, а всичко си заслужава чакането за място. Слюнкоотделяй на grimanesavargasanticuchos.com.

Ако искате да разберете и другите тайни местенца, може да го направите тук.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност