Close search

Как да поддържаме балансирана вегетарианска диета

Как да поддържаме балансирана вегетарианска диета Да поддържаме балансирана вегетарианска диета може би ви изглежда много сложно, но ние от сп. Пудриера ви уверяваме, че с правилен подход можете да ядете храните, които обичате, но и които доставят на организма ви необходимите хранителни вещества. Тялото ви се нуждае от здравословен начин на живот, за да се чувства и духът ви на място и в добра кондиция. Дори да ви се струва невероятно една вегетарианска диета да поддържа приема на витамините и минералите, от които се нуждаете, това е факт. В комбинацията на вегетарианство и диета, инстинктивно човек си представя ограничение, лишение и съответно недостиг на едно или друго вещество. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Да поддържаме балансирана вегетарианска диета може би ви изглежда много сложно, но ние от сп. Пудриера ви уверяваме, че с правилен подход можете да ядете храните, които обичате, но и които доставят на организма ви необходимите хранителни вещества. Тялото ви се нуждае от здравословен начин на живот, за да се чувства и духът ви на място и в добра кондиция. Дори да ви се струва невероятно една вегетарианска диета да поддържа приема на витамините и минералите, от които се нуждаете, това е факт. В комбинацията на вегетарианство и диета, инстинктивно човек си представя ограничение, лишение и съответно недостиг на едно или друго вещество. 

Оказва се обаче, че балансирана диета наистина има. Тайната е в това да се обърне внимание на различните видове храни, като в нашето ежедневие те трябва да са разнообразни. За вегетарианците, които ядат мляко и яйца, нещата са доста по-прости, докато тези, които са по-строги, трябва да внимават, тъй като липсата на някои основни хранителни елементи, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 

На всички нас е добре известно, че вегетарианецът е човек, който не яде месо (+ птиче, риба). Въпреки това, съществуват различни видове вегетариански диети и в зависимост от нашите нужди, трябва да се съобразим каква диета ще бъде най-подходяща за нас. Например, имаме лактово-вегетариански диети, които позволяват яйца и млечни продукти, но изключват месото. Също така има лакто-вегетарианци, които приемат млечни продукти, но без яйца и съответно ово-вегетарианци, при които е обратното – ядат яйца, но не и млечни продукти. Накрая са и веганите, които не само, че изключват месо (+ птиче, риба), яйца, млечни продукти, но също и животински продукти, като мед и желатин. Когато става въпрос обаче, за балансирана вегетарианска диета, трябва да се приемат много плодове, зеленчуци, картофи, тестени изделия, боб, хляб и други нишестени. За омега-три мастни киселини се приемат соево масло и соеви храни, тофу, ленено масло, орехи, яйца и т.н. 

Когато става дума за вегетарианство, има някои основни и изключително важни хранителни вещества, които трябва да сте сигурни, че приемате: белтъчини, цинк, калций, желязо, витамини D и B12. Богати източници на желязо са яйцата, бобовите растения, тъмно-зелените зеленчуци, пълнозърнест хляб. Също така трябва да приемате храни богати на витамин С, за да може организма ви да усвои по-бърза желязото. 

Протеинът от своя страна е също толкова важен елемент. Той е от жизнено важно значение за растежа и възстановяването на вашите мускули, кости и кожа, сухожилия, коса и т.н. Най-разпространените храни, от които можете да си набавите протеин са месо, риба и млечни продукти. Но все пак не забравяйте, че бобът, грахта, лещата, фъстъците и т.н. са с невероятно ниско съдържание на мазнини и източник на протеини, фибри и минерали. Обикновено при вегетарианците нивото на съдържанието на цинк в организма е по-ниско от това на хората, приемащи месо. Това е така, защото организма на човек абсорбира по-добре минералите, когато те са ни доставени именно от месото. 

Най-труден е добивът на витамин B12, който се набавя само и единствено от животински източници. Ето защо, веганите трябва трябва да укрепят храненето си с много соево мляко и зърнени закуски. Също така може да се приема витамин D като добавка. Именно този витамин е от решаващо значение за общото здраве на човек, тъй като той спомага за изграждането и сформирането на червените кръвни клетки, преобразуването на въглехидрати, мазнини и протеини от храната в енергия и доставянето й в имунната система. 

Източник: otslabvam.info

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност