Close search

Как да запазите фигурата си след диета?

Как да запазите фигурата си след диета? Известен факт е, че да задържат резултата след завършване на диетата успяват през първата година 10% от отслабналите, а през втората година още по-малко – 5% Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Известен факт е, че да задържат резултата след завършване на диетата успяват през първата година 10% от отслабналите, а през втората година още по-малко – 5%. А всяка трета жена си връща не само загубените килограми, а и 50% отгоре. Дали всички усилия са напразни? Или все пак е възможно да съхраним с такъв труд придобитата фигура завинаги?

Възвръщането на теглото е указание, че процесът на неговото понижаване е бил организиран неправилно.

Основният проблем на мнозинството отслабващи е в това, че те възприемат неправилно самия процес на отслабване и нормализиране на теглото. Образно казано, започвайки диета или избирайки система на хранене, желаещите да отслабнат мислят, че участват в спринтово бягане – главното е да стигнат до финала. На практика отслабването е по-скоро маратон с дължина един живот. Не е много сложно да се свалят излишните килограми, с правилно избрани начин на хранене и физически натоварвания, но е много трудно след това стабилно да се поддържа резултата.

Най-честата грешка е веднага след диетата да се върнем към предишния си начин на живот и хранене, към старите си навици, да се откажем от спорта и да се нахвърлим върху всичко, което ни е било забранено преди. При такъв режим килограмите се връщат с космическа скорост.

Нужно е да се придържаме към избрания курс и по-нататък. Да се поддържа правилен режим на хранене като постепенно се увеличи калоричността на дневното меню с 2/5. Това е доста повече и няма да се налага да гладувате.

Организмът настройва регулаторните си механизми към новото ниво на телесното тегло след 46 дни, а нови навици се формират за 8 седмици. В този период връщането към старите навици или хранителни излишества ликвидира резултата от всичките ви усилия. Точно за това крайните краткосрочни диети са така неефективни в дългосрочна перспектива. Те помагат механично да намалите теглото за сметка на водното съдържание на организма, на въглехидратните му резерви и белтъци от мускулите и вътрешните органи, но не способстват за промяна в начина на живот и в мисленето. Работейки върху своето тяло не трябва да се забравя и работата върху мозъка. Главната задача на човек, който желае не само да отслабне, но и да задържи резултата е да се научи да взема правилните решения, да избира това, което ще бъде от полза не само за външния вид, но и за здравето. Избирането на най-доброто и максимално полезното трябва да се превърне в автоматична дейност.

Когато се отказваме от старите навици в живота ни се образува празнина. За това е така трудно да се стегнем и да започнем трайно да се храним правилно и да спортуваме. Това е психологически тежка задача. Заменете старите привички с нови, по-полезни. Действайте последователно и постепенно, докато новият начин на живот не измести стария. Не се опитвайте изведнъж да започнете нов режим на хранене и спорт – това е голям стрес за организма. Започнете само с едно нещо, след няколко дни добавете друга промяна. Колкото по-бавна е промяната в теглото ви, толкова резултатът е по-траен.

Не се отказвайте и от спорта. Няма нужда да се натоварвате до края на силите си. Но средно по интензивност, съобразено с възрастта и здравословното състояние, и редовно физическо натоварване е необходимо и по време на отслабването и след това. Колкото повече мускули имате, толкова повече енергия те употребяват даже в състояние на покой, не само по време на натоварване. Отказвайки се от спорта ще започнете да изразходвате много по-малко енергия и рискът да си върнете предишните килограми нараства няколко пъти.

Започнете борбата с излишните килограми още сега. Те са опасност за вашето здраве. Изберете правилната стратегия, за да не бъде цената на победата твърде висока. В Кабинет по спортна медицина Вита Спорт Медика ще ви помогнат да намерите правилната посока към здравето и активното дълголетие.

Източник: д-р Цветанка Янакиева, zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност