Close search

Как и защо да накисваме ядките?

Как и защо да накисваме ядките? Когато ядките се накисват те се "събуждат" photo-credit

Ядките и семената съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. За тях те са много важни, но не и за нас.

Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне. 

Имаме ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират. 

Също така ядките и семената съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организма, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не позволява усвояването на полезните вещества от ядките и семената. Напротив, когато се консумират големи количества, може да се стигне до дефицит на минерали, раздразване на стомаха и появата на други здравословни проблеми. 

Когато ядките се накисват, ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва

Ядката се "събужда", започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.

Ядките и семената се киснат в хладка вода за определени часове. След накисване ядките трябва да се изплакнат хубаво, а водата, в която са киснали да се изхвърли. Обикновено тя потъмнява, защото в нея са се отделили вредните елементи. Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа, пише още zdravei.org.

Коя ядка колко време трябва да се кисне преди консумация: 

  • Бадеми – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне 
  • Бразилски орех – не се кисне / не покълва 
  • Кашу – 2-3 часа / не покълва 
  • Киноа – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне 
  • Кедрови ядки – не се кисне / не покълва 
  • Конопено семе – не се кисне / не покълва 
  • Леблебия – 12 часа / над 12 часа, за да покълне 
  • Ленено семе – 8 часа / не покълва 
  • Лешници – 6-8 часа / не покълва 
  • Макадамия – не се кисне / не покълва 
  • Нахут – 12 часа / над 12 часа, за да покълне 
  • Орехи – 4 часа / не покълва 
  • Слънчогледово семе – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне 
  • Сусам – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне 
  • Тиквено семе – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне 
  • Шам фъстък – не се кисне / не покълва

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK