Close search

Как оризът ни помага да бъдем здрави?

Как оризът ни помага да бъдем здрави? Зърното от ориз се отличава с високата си хранителност. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Оризът е вид едносемеделно растение от семейство Житни (Poaceae). Той е важна земеделска култура, чиито семена са основна храна за големи части от населението на света, най-вече в Азия.

Хранителна стойност на ориза
Зърното от ориз се отличава с високата си хранителност — съдържа 75–85 % въглехидрати и 5–10 % протеини. Тези два компонента са с много висока усвояемост за организма на човека — около 96 %, поради което храненето с ориз е много ефективно. Оризът е добър източник на протеини и основна храна в много части на света, но съдържаните в него протеини не са пълноценни — той не съдържа достатъчни количества незаменими аминокиселини и трябва да се съчетава с други източници на протеини, като ядки, бобови, риба или месо.

Оризът подмладява тялото
Един от признаците на стареенето е втвърдяването на ставите, които стават трудно подвижни и започват да пукат. Оризът може да забави дори и да предотврати този процес, тъй като има способността да отнема от съединителната тъкан „втвърдителите”, които отнемат от еластичността й.

Накиснете чаша ориз във вода и оставете да престои една нощ. Излейте водата и добавете 2 чаени чаши прясна вода и варете докато оризът попие водата. Получената каша разделете на две – по една доза на ден. Заедно с оризът може да изпивате и по 1-2 чаши чай от шипки.

През втория ден може да изядете ориза заедно с варено цвекло или ябълки. Задължително при консумацията на ориза е да изпивате по 1 чаена чаша чиста студена вода.

Черният ориз предпазва от рак
Черният ориз е с ниско съдържание на захар за сметка на изобилието от здравословни влакна, които предотвратяват рак и болести на сърцето. Учени изследвали черния ориз и открили повишени нива на водоразтворимия антиоксидант, наречен антоцианин. Той се съдържа в много плодове и зеленчуци, като например боровинки и червени чушки и именно той прави ориза “черен“. Специалистите твърдят, че антиоксидантът побеждава вредните молекули, което спомага за предпазване на артериите и предотвратява увреждането на ДНК, причиняващо рак.

Източник: zdravnitza.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност