Close search

Какаото помага при високо кръвно

Какаото помага при високо кръвно Всяка храна, богата на какао, намалява кръвното Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всички, които са с убеждението, че чаша чай действа най-добре на повишеното им кръвно налягане, са в грешка – парче шоколад е далеч по-ефективно, твърдят немски учени. 

Всяка храна, богата на какао, намалява кръвното толкова, колкото чаша зелен или черен чай не биха могли, сочат те в публикацията за своето изследване в списание Archives of Internal Medicine. Резултатите от него показват, че какаото намалява риска от сърдечен удар и други сърдечно-съдови проблеми с 10-20%. И какаото и чаят съдържат полифеноли – клас химични вещества, за които е известно, че се отразяват благотворно на сърдечно-съдовата система. 

В какаото обаче полифенолите са от различен тип – процианиди, които са по-ефективни, пишат от zdrave.bg. Полифеноли се съдържат и в плодовете и зеленчуците. Затова в момента най-популярната препоръка към хората със сърдечно-съдови проблеми е да употребяват по-големи количества именно от тях. 

Какаото обаче е по-богато на тези вещества и е доста по-ефективно, твърдят немските учени и предупреждават: “Не посягайте към всяко парче шоколад – само тъмният би свършил необходимото. Останалите видове съдържат твърде малко какао и твърде много захар или нейни изкуствени заместители”.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност