Close search

Какво не знаем за маката?

Какво не знаем за маката? Какво не знаем за маката? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Поредица от изследвания през 30-те години на XX век, доказват много положителни свойства на Маката и загатват за още такива, които са в процес на изследване и доказване.

Най-същественото свойство на "супер храната" е способността й да засилва либидото, сексуалното желание и плодовитостта и при мъже и при жени. 

Това е така, защото вместо да внася в тях растителни хормони като фитоестрогени, тя действа на хипоталамуса и хипофизата. Така се създават прекурсори на тестостерона и естрогена и се оказва влияние на надбъбречните жлези. 

В повечето случаи тя регулира нивото на хормоните и ги вкарва в правилните граници, което автоматично я прави страхотен суплемент за прием след хормон стимулиращи добавки, като тесто бустери и стероиди. 

Освен това червената мака намалява размера на простатата, което също е съществен плюс след приема на хормонални продукти. Облекчава симптомите при мено- и андропауза и коригира хормоналния дисбаланс при мъже и жени.

Други плюсове на маката са повишаването на енергията, настроението, силата и издръжливостта.

Корените на маката са богати на аминокиселини, натурални стероли, фитосъставки, като спонини и танини, мастни киселини, малиева киселина, витамини (С, В1, В2 и В12). В 100 г мака се съдържат 70 г въглехидрати, 325 калории, 14 г протеин, 7 г влакна, минералите инк, калций и магнезий.

Друго изследване, доказва, че маката стабилизира нивата на кръвната захар и подобрява значително глюкозната толерантност, също така намаля нивата на глюкоза в кръвта, подобрява инсулиновата чувствителност. Това всичко означава, че въглехидратите ще се запазят като гликоген и ще се използват за енергия, вместо да се натрупат като мазнини. Ще имате повече енергия, повече сила и издръжливост и по-ниски нива на мазнини. 

Мака също така подобрява възстановяването след стреса и претренирането, тъй като стимулира надбъбречните жлези и по този начин възстановявава ЦНС (централната нерна система), пише още krasivitela.com.

Маката се приема в дози от 3000 - 5000 мг дневно, резделени на 3 приема. Има я в насипна и в капсулна форма, като и в двата случая е еднакво ефективна. Мака не предизвиква странични ефекти, все пак това е храна с която Перуанците се хранят целогодишно. В Андите тя е толкова популярна, както бирената мая у нас. Едната доза може да приемате със закуската, втората към обяд и третата преди тренировка. Може да се смесва с протеинови и други шейкове.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност