Канелата - шампион по антиоксиданти и от полза за кръвната захар
Канелата е една от подправките с най-високо съдържание на антиоксиданти. Уважавана от почти всяка култура от векове, тя се откроява със своите сладък вкус и приятен специфичен аромат. Канелата притежава и няколко забележителни лечебни качества: стабилизира кръвната захар, ограничава възпаленията, стимулира имунитета, регулира функционирането на нервната система, припомнят от Здраве.бг.
Канелата се извлича от вътрешната кора от специално семейство дървета с родово име Cinnamomum. Те растат най-вече в Югоизточна Азия като Шри Ланка (о. Цейлон) е най-големият производител на канела - страната осигурява 80-90% от количеството.
Канелата е и може би най-старата подправка в света – неколкократно е споменавана дори в Библията - като съставка, която Мойсей използва в мирото. Канелата тогава била толкова ценена, че била по-скъпа от златото.
Канелата: източник на антиоксиданти
Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Мощните й етерични масла са известни заради антимикробните си свойства. Различни изследвания показват, че канелата е особено ефективна за възпрепятстването растежа на различни бактерии и гъбички.
Друго преимущество на канелата е, че помага за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото трябва да произвежда по-малко инсулин, за да постигне желания ефект. По този начин напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават ефективно.
В канелата има три основни масла, които съдържат активни съставки, наречени цинамалдехид, цинамилов ацетат и цинамилов алкохол. Цинемалдехидът блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани.
Ако това не е достатъчно, самият аромат на канелата доказано стимулира зоните в мозъка, които подобряват вниманието и паметта. Затова не трябва да се притесняваме да поръсваме обилно подправката върху сладки картофи, тиквеник, плодове, сладкиши, сладолед, крем или други лакомства.
Канелата трябва да се съхранява на хладно и тъмно място в добре затворен съд, за да ограничим максимално оксидацията на полезните й хранителни вещества. Канелата на прах издържа в отлично състояние над шест месеца, ако се съхранява в правилни условия, а канелата на пръчици може да издържи и над година. Съхранението в хладилник удължава живота на подправката. Ако канелата не мирише сладко, значи вече не е прясна и трябва да се изхвърли.
Видове канела
Двата най-разпространени на пазара вида канела са цейлонската канела и касия (Cassia). Те са различни видове от едно и също семейство, но само цейлонската разновидност се счита за истинска канела. Тя е по-скъпа и съдържа повече хранителни вещества. И двете разновидности доказано имат антимикробни и противовъзпалителни свойства и регулират кръвната захар.
Основната разлика между двата вида канела е съдържанието на кумарин. Кумарините са агенти за изтъняване на кръвта, които се намират в различни растения. Канелата касия има много по-високо съдържание на кумарини и затова трябва да се използва по-умерено в сравнение с цейлонската.
Предизвикателството пред потребителя е, че различните видове канела обикновено не са посочени на опаковките. Канелата на прах мирише и изглежда по един и същи начин. Поради тази причина е препоръчително да използваме тази подправка умерено, освен ако не сме сигурни, че е цейлонска. Половин чаена лъжичка на ден е напълно достатъчна, за да се възползваме от здравословните ползи на канелата.
Източник: ekak-zdrave.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook