Close search

"Кауфланд" - веригата на ужасите

"Кауфланд" - веригата на ужасите Развалени храни, макарони с червеи, ядки с буболечки, сок с плесен, домати с кълнове Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Едни от най-недоволните потребители у нас са тези на веригата магазини "Кауфланд".

Това сочи бърз преглед на сигналите, които те са публикували в различни онлайн форуми, или които са изпратили до агенция ПИК.

Г-н Димитър Спасов е директор на "Кауфланд" за България.

Само от началото на годината досега има близо 10 такива. Повечето от тях са за продажба на развалена храна или на храна с "екзотични добавки", като червеи, буболечки, плесен.

Възмутените потребители изпращат сигнали от всички части на страната. Вярна на принципа си да преследва нарушителите на правата на гражданите, ПИК вече ви информира за част от тях:

Така например, през януари бе съобщено, че буболечки излизат от пакет с ядки в магазин „Кауфланд" в Перник. Когато наредил стоката на касата за плащане, клиент се изумил, че от нея изскачат дузина насекоми. Ден по-късно, при проверка, става ясно, че буболечките все още са си там.

През март месец пък мъж намери кълнове в домати, които купил от супермаркет "Кауфланд" в родния си град. „Съзнавам, че процесът на покълване е природен, естествен процес. Но досега не бях чувал, а и виждал това да става вътре в домата“, сподели тогава клиентът. Той изрази сериозните си опасения, че доматите са генно-модифицирани и бе ужасен от вероятността у хората, които консумират подобни зеленчуци, да настъпят физически изменения.

Пак през март месец магазин "Кауфланд“ в Благоевград бе глобен със скромната сума от 1000 лева за продажба на... макарони с червеи. Инспекторите установили, че на стелажите с макаронени изделия има опаковки с пълзящи в тях вредители. Червеи били открити в 255 пакета от четири вида, предназначени за деца.

През април пък стана ясно, че млада майка от Хасково се е ужасила от сок, купен от местния магазин на веригата. Той бил на промоция. След като си отишла у дома и понечила да го даде на малкото си дете, тя се потресла, защото видяла, че в сока плуват парчета плесен.

Друга млада майка разказа за потресаващ случай от магазина на веригата в столичния квартал "Дружба". Тя купила от него лютеница...с плесен.

Един от най-пресните случаи за политиката на незачитане на потребителските права от страна на веригата е отпреди дни. Тогава стана ясно, че в магазина й в бургаския квартал "Славейков" са хванати пилешки продукти с изтекъл срок на годност, стари панагюрски луканки и вкиснат айрян. Развалената храна била сложена по излъсканите рафтове за продажба. Срокът за консумация на „прясно приготвените“ воденички по селски бил изтекъл седмица по-рано.

ПИК призовава веригата магазини да си свърши работата и да извърши качествения контрол, който е задължена по закон да налага. Ако сигналите бяха един или два, бихме могли да допуснем, че са случайни. Но при толкова много нередности, е логично да се предположи, че в тази конкретна верига магазини става въпрос за недопустима небрежност и потъпкване на основните потребителски права, което е абсолютно недопустимо в 21 век!

Източник: pik.bg

3 Коментара

  1. Small
    Анонимен

    Жалко е, че чрез такива вериги печалбата се изнася в чужбина и тук всички работят за немските акционери, печалби на гърба на бедния българин...

  2. Small
    Анонимен

  3. Small
    Mimi

    На всички е ясно, че на такива ниски цени няма как да се продава качествена стока..въпреки, че с нашия стандарт на живот какво друго да правим..

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност