Close search

Кино и вино 2013

Кино и вино 2013 Кино и вино 2013 Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Комедиите "Джули и Джулия" (САЩ), Soul Kitchen (Германия) и френският "Покана за вечеря" плюс документалните Slow Food Story и "Влюбени в мерлото" са в тазгодишната кулинарна програма на София филм фест.

Всяка прожекция на петте заглавия, посветени на виното и гурме културата, дава и възможност за дегустация на конкретна марка от награждавани у нас и по света вина на "Домейн бойар". Цената е 8 лв. с изключение на куверта за тази неделя(15 лв. с билет за филма или 10 лв.преди дегустацията в зала "Мати" от 17 ч.).

Началото е със Slow Food Story, придружен от чаша вино "Домейн Бойар Органик Мерло 2012" - кино Люмиер, 17 март, неделя, 15 ч., и 23 март, събота, 13,30 ч.

Българската премиера на документалния филм, показан миналия месец и на Берлинале, е в присъствието на режисьора Стефано Сардо. След прожекцията е предвидена дегустация на родни храни и вина, представящи философията на екодвижението "Слоу фууд" (Good, Clean and Fair, "вкусно, чисто, честно") - като зелено сирене от Черни Вит, нафпавок от Горно Драглище и смилянски фасул.

Филмът проследява историята на "бавното хранене", започнала преди 25 години. Лидер на тази революция е Карло Петрини, известен още като Карлин, създател на неправителствената организация "Слоу фууд" и международната мрежа "Тера мадре".

През 1986 г. той основава в Италия гастрономическата асоциация ArciGola, а три години по-късно в Париж обявява раждането на "Слоу фууд" - световно движение срещу идеята за бързото хранене

Без да му се налага да се раздели с родното си градче Бра, чието население е едва 27 хиляди души, той успява да прокара идеите си в 150 държави и така да промени завинаги света на кулинарното изкуство.

"Слоу фууд Стори" ни среща с група приятели, живеещи в провинцията, като разказва за шегичките, които те си устройват, за политическите им пристрастия, за ресторанти и преоткриването на стари селски обичаи, за вино, пътешествия и хазартни занимания - някои завършващи с печалби, други на загуба, но всички предприети с една и съща жизнеутвърждаваща и несекваща ирония.

"Храна за душата" (Soul Kitchen) и чаша вино Ars Longa Mavrud & Rubin 2009 - 21 март, четвъртък, 16,30 ч., Дом на киното

Режисьорът Фатих Акин събира звезден състав от предишните си филми: Адам Бусдукос ("Кратко и безболезнено", "С глава в стената"), Мориц Блайбтрой ("Солино", "През юли"), Бирол Юнел ("С глава в стената", "През юли").

Когато младият ресторантьор Зинос е изоставен от дългогодишната си приятелка Надин, защото прекарва повече време в ресторанта си Soul Kitchen, отколкото с нея, той решава да го продаде и да я последва в Шанхай.

Заведението се намира далеч от туптящото, модерно сърце на Хамбург, в неприветливия квартал Вилхелмсбург - и помни много по-добри времена. През последните три седмици до продажбата пълна анархия завладява Soul Kitchen:  готвачът решава да сготви всички ястия, за които винаги си е мечтал, новият диджей кара клиентите да танцуват, след като се нахранят, художници използват ресторанта за изложбена зала. Всичко това обаче се харесва на клиентелата. Постепенно заведението придобива култов статут, а Зинос осъзнава, че ще направи огромна грешка, ако се раздели със Soul Kitchen.

Когато научава, че ресторантът ще бъде съборен, за да се построи мол на негово място, Зинос се опитва да направи и невъзможното, за да го предотврати...

"Покана за вечеря" (L’invite / The Dinner Guest) и чаша вино Ars Longa Syrah & Cabernet Franc & Merlot 2011 - 22 март, петък, 20,30 ч., Дом на киното

Режисьорът Лоран Буник разказва за Жерар, който е на 50, а е безработен от три години. Преди да го налегне отчаянието, изведнъж му предлагат работа в Индонезия. Решен да направи добро впечатление на новия си шеф, той го кани на вечеря.

Като се има предвид, че съпругата му Колет не блести с особени кулинарни умения, той може би прави голяма грешка. Добре че съседът им Александър е пиар гуру и проявява желание да им помогне...

Ролите са поверени на Даниел Отьой, Валери Лемерсие, Тиери Лермит.

"Джули и Джулия" и чаша вино Chanson Rose Marselan - 23 март, събота, 16 ч., Дом на киното

Филмът на Нора Ефрон, която почина миналата година, разказва истинските истории на две жени - депресираната офис служителка Джули (Ейми Адамс), която се отправя на едногодишна кулинарна мисия да приготви 524 рецепти от книгата на Джулия Чайлд (Мерил Стрийп) "Усъвършенстване изкуството на френската кухня". Младата готвачка записва своите опити и премеждия в блог, с който става известна сред кулинарните фенове.

Втората сюжетна линия ни връща в младите години на самата Джулия Чайлд, която в средата на ХХ век прекарва почти две десетилетия в Париж покрай съпруга си Пол (Станли Тучи), дипломат в посолството на САЩ. Американката скучае и се записва на курс в престижното кулинарно училище "Кордон Бльо", където усвоява тайните на изисканата френска кухня.

Макар разделени от времето и пространството, двете героини от заглавието постепенно откриват, че с правилната комбинация от страст, смелост и... чисто масло всичко се постига.

"Влюбени в мерлото" (Merlove) и чаша вино Quantum Merlot 2011 - 24 март, неделя, 16 ч., Дом на киното

Документален филм, посветен на мерлото, замислен като отговор на игралния "Отбивки". Документалните кадри са разнообразени с анимираната бутилка вино с марката Merlove, която се опитва да се изпълни с обич към самата себе си, докато плува сред море от посредствено мерло.

За още любопитни новини от света на киното, посети bulevard.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност