Close search

Кисело мляко против стрес

Кисело мляко против стрес Киселото мляко е естествен антидепресант Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ново проучване на американски учени сочи, че възрастните мъже, които не си доспиват, са застрашени от проблеми с кръвното и по-точно – от хипертония.

Резултатите от това изследване показват, че недостигът на дълбок сън увеличава риска от високо кръвно налягане с около два пъти.

Известно е, че затлъстяването, тютюнопушенето и др. са рискови фактори за високо кръвно, но новите проучвания доказват, че най-опасна е липсата на достатъчно или добър сън.

Поради това, лекарите съветват пациентите да се преборят със стреса, и да си осигурят спокойни нощи. Ирландски изследователи пък твърдят, че киселото мляко е продуктът, от който се нуждаят хората с лош сън.

Киселото мляко, с което България се гордее, е естествен антидепресант и помага за облекчаване на психическите разстройства.

Стомашните проблеми могат да причинят депресия и психични проблеми, както и да са постоянен източник на стрес. Активните пробиотици в млякото пък въздействат благоприятно на чревната флора и успокояват стомаха.

Учените се надяват, че допълнителните изследвания ще докажат същата ефикасност при хората, които нямат стомашни проблеми, което ще доведе до промени в лечението на депресията.

Съществуват и други храни, които действат антистресово. Такива са черната боровинка, броколито, пъпешът, цитрусовите плодове, тиквичките, яйцата, рибата, морските дарове, чесънът, зеленият пипер, червеното зеле, тиквата, сладките картофи, доматите - все храни, в които се съдържат антиоксиданти.

Съдържащите витамин В6 и витамин В12 авокадо, грах, фъстъчено масло, свинско месо, сьомга,спанак, слънчогледово семе, домати, орехи, говеждо, яйца, агнешко и домашни птици - също.

Заради калция и магнезия, които се съдържат в кашкавала и киселото мляко, те също могат да се приемат за успокояващи продукти, защото отпускат мускулните влакна.

Снимки: flickr.com

2 Коментара

  1. Small
    Тито е кретен

    Да, млечните продукти са вредни за човек. Поколения наред са пукясвали предимно и само заради киселото мляко и кашкавала. Аман от разбирачи.

  2. Small
    Тито

    Прясното мляко и продуктите от него НЕ СЕ РАЗГРАЖДАТ ОТ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ. Специално за киселото мляко , бактериите усвояват лактозата НО!!! МАСАТА ОТ КАЗЕИН СИ ОСТАВА и няма със какво този казеин да бъде разграден. Кашкавала със сигурност е вреден за човека.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност