Close search

Кофеинът стимулира визуалната памет

Кофеинът стимулира визуалната памет Кофеинът стимулира визуалната памет Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кафето стимулира визуалната памет, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Учени от университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор констатирали, че кофеинът подобрява някои спомени. Досега имаше малко данни, че кафето стимулира паметта. Експериментът е направен от екип от университета под ръководството на проф. Майкъл Яса като поискали от 73 доброволци в проучването да разгледат снимки на различни предмети. 

След прегледа им половината от участници приели 200 милиграма кофеин, а останалата част плацебо. На следващият ден двете групи разгледали нова поредица от снимки, които са сходни с показаните предишния ден, но все пак се различават от тях.

Двете групи успели по един и същ начин да различат старите от новите снимки. Онези, които приели кофеин, обаче по-лесно открили разликите между сходните снимки.“Когато става дума за сходни снимки, мозъкът трябва да се справи с по-трудна задача“, поясни проф. Яса.

“Именно този процес е стимулиран от кофеина“, категоричен е специалистът. Кофеинът затруднява действието на невротрансмитера аденозин, който се използва в медицината като противовъзпалително средство, показаха изследванията.

В резултат се подобрява настроението, паметта, повишава се бързината на реакциите, засилват се когнитивните функции на мозъка.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност