Close search

Кои храни не се съчетават добре с лекарства

Кои храни не се съчетават добре с лекарства Кои храни не се съчетават добре с лекарства photo-credit

Продуктът, който най-много не се съчетава с лекарства, е грейпфрутът. В цитрусовия плод има особени вещества, които пречат на работата на черния дроб, а именно - не позволяват на лекарството да се разпада на малки частици.

А това на свой ред води до забавено разграждане на необходимия медикамент и на по-нататъшното му разпространение из целия организъм.

Друга опасност е, че може да се стигне до предозиране на медикаменти. Сокът от грейпфрут не се съчетава с лекарства за сърце, антидепресанти, антибиотици, противоракови средства и много други. Около 50 медикамента са в "черния списък" и той се разширява всеки ден.

Често ни се случва да преглътнем дадена таблетка с безалкохолна газирана напитка. Да, обаче това също не е препоръчително. Въглеродният диоксид, съдържащ се в газировката, променя киселинността на лекарствата и техните свойства.

Що се отнася до плодовете и зеленчуците - те се считат за безобидни и дори полезни продукти. Трябва обаче да сме наясно с някои техни свойства.

Например, ако приемате лекарства срещу хипертония и изпиете чаша сок от ягоди или арония, кръвното ви налягане може прекалено да се понижи. Тези дарове на природата подпомагат разширяването на кръвоносните съдове.

Репички, ряпа, зеле, маруля - вкусните зеленчуци могат да намалят ефекта на хормоните от щитовидната жлеза.

Ако назначените ви лекарства предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, не е желателно да се ядат пресни зеленчуци (спанак, броколи и т.н.), които са много богати на витамин К, който от своя страна подпомага съсирването на кръвта.

Затова пък хората, които приемат лекарства за профилактика или лечение на атеросклероза, могат да бъдат спокойни при приема на свежи плодове и зеленчуци. 

Продуктите от природата подпомагат изхвърлянето от организма на излишния холестерол.

Източник: health.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK