Close search

Копър и магданоз - перфектната комбинация за здраве

Копър и магданоз - перфектната комбинация за здраве Копър и магданоз - перфектната комбинация за здраве Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Освен за подправяне на ястия и салата, копърът и магданозът са прекрасно средство срещу редица аболявания.

Те са не само вкусна добавка към различни блюда, но и прекрасно средство срещу много заболявания.

Употребата на магданоз в храната подпомага повишаване на апетита и подобряване на храносмилането. Тази билка е пикочогонно, обезболяващо, противовъзпалително средство. 

Настойката от магданоз помага при болести на черния дроб, диспепсия и метеоризъм, използва се като пикочогонно средство при камъни в пикочния мехур и различни отоци. Приготвя се, като 1-1,5 с.л. магданоз се накисват в 0,5 л вряла вода за 4 часа. Това количество се изпива на 3 – 4 приема за един ден.

Настойка от семена и корени на магданоз се прилага за лечение на заболявания на простатата жлеза: 4 ч.л. (1 част семена и 10 части корени) се залива с чаша вряла вода и кисне 12 часа. Това количество е разчетено за 2 дни.

Смесете в равни пропорции смлени в месомелачка листа от магданоз, лимон с кората и натурален мед. Приемайте лекарството по 1 с.л. три пъти на ден преди хранене при гастрит.

Не се препоръчват настойки и отвари от магданоз при остри възпаления на бъбреците и пикочния мехур, болести на кръвообращението и бременност.

  • Универсално лекарство

Стъблата, корените, семената на вълшебния копър съдържат каротин, фолиева киселина, витамин В2 и С, флавоноиди, соли на калия, калция, фосфора, желязото и множество микроелементи. Древните египтяни препоръчвали копър при главоболие и за укрепване на кръвоносните съдове. Римските лечители използвали препарати от копър при различни очни заболявания, както и за лечение на болести на пикочополовата сфера.

- Отвара от копър се приготвя, като 3 с.л. сух копър се заливат с 200 мл вода и се кипват за 15 минути. Охлажда се, прецежда се и обемът се допълва до изходния.

- Приема се по 1/2 чаша три пъти на ден преди хранене при хипертония и по 1/3 чаша – при сърдечносъдова недостатъчност, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища

- Отварата се прилага и за компреси при очни възпалителни заболявания (конюнктивит и др.).

Настойка от семената на растението (1 с.л. на чаша вряла вода, кисне 15 минути) се препоръчва при неврози, безсъние, гърчове, атеросклероза, гадене, метеоризъм и хемороиди. Помага и при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, възпаления на горните дихателни пътища, цистит, бъбречнокаменна болест, болки в корема и безапетитие. Приема се по 1 с.л. 3 – 6 пъти на ден 15 мин. преди хранене.

Употребата на копър за храна, както и лечението с препаратите му е противопоказано за болни от хипертония

Но дори и налягането ви да е в норма, бъдете внимателни – неумерената употреба на тази вкусна билка може да доведе до припадък, временно влошаване на зрението и общ упадък на силите, припомнят от lekuva.net.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност