Close search

Кой е драконовият плод

Кой е драконовият плод Кой е драконовият плод? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Питая или питахая е плод на няколко вида кактуси и растения в Централна Америка и в Югоизточна Азия. Плодът е известен още и под наименованието „драконов плод“.

Питаята се състои от 90% вода и е богата на витамин С. Съдържа фибри и минерали като фосфор, желязо и калций. Наличието на мазнини и протеини е сравнително малко. Хранителните стойности на питая за 100 грама са 36 ккал; 1 г белтъчини; 7 г въглехидрати; 0,4 г мазнини.

Семената на плода са богати на полиненаситени мастни киселини и антиоксиданти. Редица проучвания показват, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат и в екзотичния плод, намаляват появата на възпалително процеси и помагат за предотвратяване на риска от хронично заболяване, сърдечносъдови проблеми, рак и артрит.

Консумацията на екзотичния плод има редица здравни ползи. Благодарение на богатото съдържание на фибри, консумацията му помага за регулиране нивата на кръвната захар, намаляване на холестерола и подобряване на храносмилането, което го прави подходяща храна при спазването на определен хранителен режим и с цел отслабване.

Проучване, публикувано в Pharmacognosy Research, през 2010 г. Установява, че екстрактът от драконовия плод помага за намаляване на скованост на аортата и кръвното налягане, като подобрява функцията на кръвоносните съдове.

Питаята може да се консумира директно след разрязване или като добавка в салата, както и под формата на паста, сладолед или шербет.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност