Close search

Кулинарни съвети за ергени

Кулинарни съвети за ергени Кулинарни съвети за ергени Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Вие сте ерген и сте се решили да поканите дама на домашна вечеря, но кулинарните ви умения не са нещо върховно? Тогава този материал е за вас.

И така. Решили сте се на голямата стъпка, да поканите дама вкъщи на романтична вечеря (евентуално после да гледате филм, то едното ще дойде от другото).

Най-трудното вече е сторено. Взели сте решението и вече няма къде да бягате. Дамата е уведомена. Останалото е въпрос на малко работа и евентуално няколко кулинарни тренировки, докато успеете да приготвите нещата, както трябва.

Първото, което трябва да направите, е да подберете менюто за вечерта. То трябва да е съобразено със способностите ви като готвач и с бюджета, с който разполагате. Не се изхвърляйте с някакви шикозно звучащи неща, които не е сигурно дали ще успеете да сготвите както трябва.

Ето нашето предложение за лесно и просто меню за вечерята:

Предястие:

Не е задължително. Можете да минете тънко, ако останете само със салатата и никой няма да забележи. Все пак ако искате да блеснете с допълнителни точки бонус, ви предлагаме бързи и лесни коктейлни хапки със сирене и грозде.

За тях ще са ви нужни:

1 брускета;
пушено сирене;
грозде;
клечки за зъби.

Нарязваме брускетата на тънки шайби, които (по желание) слагаме във фурната, колкото да изсъхне хлябът (10 минути). След това върху всяка една от брускетките слагаме от пушеното сирене и по едно зърно грозде, което закрепваме с клечка за зъби. След това подреждаме завършените хапки върху чинията (така че да изглежда добре).

Следваща стъпка - салатата.

Салатата е прелюдия към основното, спомага за изпиване на аперетива, ако има такъв. Съветваме ви да се спрете върху нещо по-леко за приемане (и за правене). При условие, че ще има и основно, а повечето дами не са известни с това, че ядат по много, трябва да им остане място и за основно и десерт. Затова добро решение в случая е салатата от червено цвекло и моркови.

За нея са ви нужни: 

4 моркова;
1 глава леко сварено червено цвекло;

за дресинга:

1 с.л. мед;
1 с.л. лимонов сок;
1 с.л. зехтин;
3 с.л. балсамов оцет.

Почистваме и настъргваме цвеклото и морковите и ги смесеме в купа. В друга купа смесваме и разбъркваме добре продуктите за дресинга. Добавяме дресинга при зеленчуците и разбъркаваме добре. Получената салата е лека и приятна.

Важната част - основното ястие.

Тук трябва да внимавате много. Основното ястие е най-важното от цялото меню и то определя цялостната насока на оставеното впечатление от вечерята. Добре е да се информирате дали дамата, която сте поканили на вечеря, е вегетарианка и има ли някакви специфични вкусове. Положението става някак некомфортно, ако тези неща не са взети в предвид.
В случай, че дамата предпочита да не консумира месо, препоръчваме ризото с грах и мента.

За това ястие ще са ви нужни:

сол на вкус;
черен пипер на вкус;
10 г мента;
15 г босилек;
1 ч.ч. грах от консерва;
1 ч.ч. вино , сухо;
1,5 ч.ч. ориз;
1 лук;
2 с.л. масло;
1 с.л. зехтин;
5 ч.ч. зеленчуков бульон.

Изсипваме зеленчуковия бульон в голяма тенджера и оставяме леко да заври. Маслото и зехтина загряваме на слаб огън в незалепващ тиган. Добавяме нарязания на ситно лук и щипка сол. Запържваме за около пет минути. Изсипваме почистения ориз и разбъркваме добре. Изсипваме виното и оставяме, докато не се изпари напълно. Постепенно изливаме малко от зеленчуковия бульон, като разбърваме с дървена лъжица. Останалата част от бульона изсипваме, когато предишната се е абсорбирала напълно. Добавяме граха, ментата и босилека. Овкусяваме със сол и черен пипер. Накрая остава да сервираме ястието, докато е още горещо.

В случай, че дамата си похвапва месо, добро решение са спагетите "Болонезе".

За тях са нужни:
1 с.л. магданоз пресен;
1 морков;
1 стрък целина;
1 пакет спагети;
400 г кайма;
1 глава лук;
1 ч.л. риган;
сол на вкус;
1 ч.л. захар;
1 ч.ч. червено вино;
3 с.л. зехтин;
1 буркан домати;

В по-дълбок тиган с капак, сипваме зехтина и когато се сгорещи запържваме нарязания на дребно лук. След минута-две поставяме и нарязаните на дребно кубчета морков и целина. Разбъркваме добре и добавяме каймата. Бъркайки непрекъснато, пържим около 5 минути. След това добавяме нарязаните на дребно домати и виното. Варим на тих огън около 10 минути. Прибавяме подправките и варим още 5 минути, след което соса е готов за сервиране. Сваряваме спагетите, отцеждаме ги и ги поставяме в порционни чинии. Върху всяка порция поставяме от соса, а отгоре поръсваме със сирене "Пармезан" или кашкавал.

Може да звучи сложно, но след няколко опита само ще ви звучи така.

Виното - важна част от общото впечатление. 

Тук важен е вкуса. Болонезе би си въряло много добре, както с някое бяло вино сорт совиньон блан, така и с някое по-леко и ароматно червено вино като мерло. Винаги можете да пробвате и с розе.

И накрая десерт

Изберете нещо леко и вкусно. Добър избор са ягоди с шоколад.

Необходими за този десерт ще са ни: 

50 г бял шоколад;
15 бр. ягоди;
250 г млечен шоколад;

Измиваме ягодите.
На водна баня разтапяме първо млечният шоколад. Изчакваме съвсем леко да се охлади и потапяме ягодите - да се покрие три четвърти от тях или почти целите. Слагаме ги върху хартия за печене. На водна баня разтапяме и белият шоколад. С лъжица или малък черпак, поливаме наредените върху хартията шоколадови ягодки с белият шоколад. Изчакваме да се втвърдят или ги слагаме за около 20-25 минути в хладилник да стегнат. Сервираме ягодките със стайна температура.

Останалото е просто да подредите масата и да се надявате, че нещата ще протекат като по вода.

Снимки: flickr.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност