Close search

Лечебните свойства на плодовете и зеленчуците

Лечебните свойства на плодовете и зеленчуците Консумацията на разнообразие от цветни плодове и зеленчуци набавя на организма множество хранителни вещества Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Консумацията на разнообразие от цветни плодове и зеленчуци набавя на организма множество хранителни вещества.

Някои казват, че ние сме това, което ядем, и със сигурност това, което ядем може да бъде полезно в борбата с нашите заболявания.

Балансирано меню, богато на цветни плодове и зеленчуци допринася за здраво тяло и здравословно тегло. 

Плодовете и зеленчуците съдържат уникални съставки, които помагат предотвратяването на редица хронични заболявания. Консумацията на плодове и зеленчуци, като част от цялостната здравословна диета, може да намали риска от развитие на инсулт, исхемична болест на сърцето и диабет. Защо това е така, обясняват от най-голямата международна платформа за поръчка на храна. 

Антиоксидантите и фибрите в плодовете и зеленчуците, могат да предотвратят редица тежки болести. Фибрите играят важна роля за подобряването на храносмилателната система, а също допринасят за понижаването на нивата на холестерола в кръвта. Консумацията на плодове и зеленчуци помага на организма ни да набави нужния калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и намалява риска от камъни в бъбреците, а те са един изключително важен орган от човешкото тяло. 

Витамин A, се намира в много оранжево-оцветени зеленчуци и плодове. Той е отговорен за зрението ни. Витамин С, в плодовете и някои зеленчуци, поддържа имунитета на организма ни. Плодовете и зеленчуците също са източник на фолиева киселина и витамин B, който е от съществено значение за функцията на червените кръвни клетки. Съвкупността от тези елементи, заедно с минералите изграждат правилното функциониране на нашите органи. Ето защо е важно да подсигурим големи количества и да енергизираме тялото, така че то да бъде силно и със изградена защита за студените зимни месеци, когато сме най-податливи на грипове.

Освен за подобряване на имунитета ни, плодовете и зеленчуците като начин на хранене са подходящи и за пречистване и контрол на теглото. Причината? Ниското съдържание на калории. Те съдържат големи количества вода и фибри, които освен полезни ни помагат да се чувстваме сити. Смяната на по-високо калорични храни, като чипс, бонбони и рафинирани въглехидрати, с по-ниско калоричните - зеленчуци и плодове, може да ни помогне да намалим калориите, като по този начин да помогнем метаболизма си, а в следствие на това да загубим някое друго излишно кило.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност