Close search

Лечебното действие на вкусните сушени плодове

Лечебното действие на вкусните сушени плодове Сигурно си спомняте от времето на вашата баба нанизраните на конец тънички шайби сушени круши и ябълки, които са украсявали цялата къща през късното лято? И които окачени на пирон са внасяли допълнителен колорит на селската и уютна къща? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Сигурно си спомняте от времето на вашата баба нанизраните на конец тънички шайби сушени круши и ябълки, които са украсявали цялата къща през късното лято? И които окачени на пирон са внасяли допълнителен колорит на селската и уютна къща? Добрата новина е, че днес сушените плодове преживяват своя Ренесанс и неслучайно отново се произвеждат в огромни количества. В техният състав има много и най-различни полезни хранителни вещества, които са незаменими за нашият организъм. Ето защо и техният вкус е много по-наситен от пресните им събратя.  

Най-полезни сушените плодове са като допълнително хапване в разтоварващи дни. Могат да са и част от строга ограничаваща диета. Изключително полезни са - съдържат балансирано количество минерали и витамини, полезни въглехидрати. В изсушените плодове има и много разтворима целулоза (пектини), която нормализира процеса на преработване на храната. Именно целулозата поема вредните продукти от обмяната на веществата и ги извежда от организма. Заедно с тях се извеждат и излишъците от холестерола. 

Освен това те са свързани и с редуцирането на теглото. Защо? Защото имат съдържание и то доста високо на фибри в тях, а фибрите са свързани с отслабването. Те биха могли да заместят захарта, защото подслаждат по естествен начин.  

Както гласи заглавието сушените плодове могат да лекуват. Как и кои? Например, когато се чувствате разконцентрирани и неработоспособно, шепа фурми ще ви помогнат да върнете концентрацията си, за да завършите работата си. Те съдържат много въглехидрати – до 70% и затова засилват концентрацията, възстановяват силите при умствени и физически натоварвания. 

Ако страдате от кашлица, ангина или бронхит, ще ви помогнат смокините. Те притежават противовъзпалително действие и се използват в народната медицина като помощно средство срещу настинка. Сушените смокини никога не се мият. Ако са много изсъхнали, може да ги поставите за известно време на пара, за да се хидратират отново. 

Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние наистина доставя много енергия (съдържа над 50% гроздова захар). 

За да помогнете на тялото си да се предпази от остеопороза, хапвайте сушените гроздови плодове. Богати са на магнезий, бор и манган, които възпрепятстват появата на остеопороза. При недостиг на тези минерали се нарушава усвояването на калций от организма.  

За мързеливи черва и нередовен стомах ще ви помогнат сините сливи. Тъй като нашата страна изобилства от този плод, той е и най-разпространеният сушен плод у нас. Народната медицина препоръчва сладко и компот от сини сливи при проблеми с перисталтиката на червата. Сушените сини сливи в комбинация с алоето също имат разхлабващо действие. Бърз начин да регулирате работата на стомаха е като смелите 100 г смокини и сушени сини сливи, заедно с един лист алое, а накрая добавите 100 г мед. Сушените сини сливи съдържат много баластни вещества и ензими, които облекчават и регулират работата на храносмилателната и отделителната система. 

Екзотичните и вкусни фирми са много трудни са обработка. По-скоро отнема много време, за да се изсушат. Една година трябва да се сушат, за да придобият вида, в който ги познаваме. Столетия назад във времето в арабския свят са използвали фурмите за подслаждане като заместител на меда. Те съдържат лесно смилаема плодова захар. Три до четири фурми покриват дневната необходимост от желязо.  

Сушените кайсии също са много полезни и също може да срещнем във всеки магазин. Но за да изглеждат свежи и с ярък цвят, често производителите ги обработват със сяра. Това не е много безопасно, защото при някои по-чувствителни хора могат да предизвикат главоболие. Погледнете дали е е отбелязана на опаковката обработката. Необработените кайсии са леко сиви на цвят. Най-полезните съставки на кайсиите са калият, калцият, желязото.  

Сушените ябълки подобряват храносмилането и имат антиоксидантно свойство. Богати на желязо, фосфор и магнезии успешно помагат за вдигане на имунитета и борбата с депресията.  

Сушеният банан съдържа ценни хранителни вещества. Бананите намалят риска от сърдечносъдови болести поради високото си съдържание на калии. Пак заради него те подпомагат и възстановяването на костите, зъбите, черния дроб и мускулите.  

За хора с алергии е добре да избягват прекомерната консумация на сушени плодове, често те се обработват с калиев или натриев сорбат и други алергизиращи агенти. Сушените плодове вдигат нивото на кръвната захар, така че не прекалявайте. 

Източник: ohboli.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност