Close search

Лешниците – полезни за бъдещите майки

Лешниците – полезни за бъдещите майки Лешниците – полезни за бъдещите майки Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Лешниците се смятат за изключително енергийна храна, заредена със здравословни хранителни вещества, които са изключително важни за нашето здраве. 

Проучванията показват, че в 100 грама лешникови ядки се съдържат над 600 калории. Тези божествени ядки са богати на мастни киселини, част от които спомагат за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия холестерол.

Проучванията сочат, че добре познатата ни средиземноморска диета, в която присъства изобилие от мононенаситени мастни киселини помага да се предотвратят заболявания на коронарната артерия и изграждането на положителния здравословен профил на липидите в кръвта. Малките и хрупкави лешници и са богати на фибри, витамини и минерали, и са пълни с многобройни фито-химикали. Като цяло те защитават от различни болести и дори от рак.

Лешниците са изключително богати на фолиева киселина, която е уникална характеристика на тези ядки - 100 г пресни ядки съдържат 113 микрограма от нея, което е около 28% от препоръчителния дневен прием на този витамин.

Фолиевата киселина е важен витамин, който помага за предотвратяване на мегалобластна анемия и най-важното - дефекти на невралната тръба при новороденото.

Лешниците са отличен източник на витамин Е, съдържат около 15 грама на 100 грама ядки. Витамин Е е мощен липид и разтворим антиоксидант, необходим за поддържане на целостта на клетъчната мембрана на лигавиците и кожата, като я предпазва от вредните свободни радикали.

Тези ядки, като и бадемите, са лишени от глутен и следователно са безопасни алтернативни източници на храна, които могат да бъдат използвани в спазването на безглутенова диета.

Лешниците са заредени с много важни В-комплекс витамини като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, пиридоксин (витамин В-6) и фолати. Те са богат източник на минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен. Желязото помага за предотвратяване на микроцитна-анемия. Магнезия и фосфора са важни компоненти на костния метаболизъм. Лешниковото масло има приятен вкус и аромат и отлични стягащи свойства. То помага да се поддържа кожата добре защитена от изсушаване. Маслото също се използва в готварството и като помощник в традиционната медицина и масажната терапия, в ароматерапията, и във фармацевтичната и козметичната промишленост.

Източник: ehograf.info

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност