Close search

Любопитни факти за виното

Любопитни факти за виното Какво все още не знаем за виното? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Виното е толкова стара и сложна напитка, че ще ни трябват още много, много години усилено учене, за да изчистим всички въпроси, свързани с нея и да се наречем истински познавачи. И все пак има няколко факта, които всеки трябва да знае, особено в случай, че се озовете на изискано парти и не искате да се излагате, комбинирайки вино с неподходяща храна.

За по-малко от пет минути ще ви направим добър познавач, благодарение на тези интересни факти за виното.

  • В коя държава се консумира най-много вино по света?

Можете ли да предположите? Докато Италия е най-големият производител на напитката, то са едва на трето място по консумация, изпреварени от французите с 8.14 литра на човек от населението и Португалия със 6.65 л.  

Изненадващо, но Андора и Хърватия са на 4-ти и 5-то място. 

В САЩ почетно място по пиене на вино заемат Флорида, Ню Йорк и Калифорния.

  • Какво влияние оказа виното на сексуалния живот?

Италианско проучване доказва, че жените, които пият по две чаши вино дневно, имат много по-добър сексуален живот от тези, които напълно са го изключили от менюто си.  

Не е ли това една достатъчно добра причина, за да започне човек да пие вино?

  • Монаси са били най-добрите прозиводители на вино.

Изненадващо, но през Средновековието изкуството на винопроизводството е било подобрено от монаси. Благодарение на Цистерианския и Бенедиктенския орден имаме толкова перфектно разработена технология. Те буквално са вкусвали земята, за да установят как се променя почвата на различните места.

Благодарение на монаха Дон Пиер Периньон (1638-1715) днес се наслаждаваме на най-качествените видове шампанско.

  • Може ли виното да ни разболее?

Всеизвестен факт е, че виното съдържа полезни антиоксиданти, които са важни за сърдечно-съдовата система. Проучвания обаче доказват, че бялото вино може да увеличи риска от някои видове рак на хранопровода.Затова не трябва да се пият повече от две чаши на ден! 

  • Как да познаем откъде е виното само по цвета?

Едно от нещата, които може да се разбере от цвета на виното, ако сте познавач, е къде е било отгледано гроздето. Тъмните цветове, а именно почти черно червеното, както и тъмно златното, показват, че гроздето е било отгледано на място с топъл климат, докато по-светлите цветове предполагат по-сочни гроздови зърна, които са узрели в по-студени климатични условия. 

  • Кой мрази виното?

Медицински е доказано, че много хора по света имат фобия от вино – те не само не го пият, но и ги е страх да го помиришат или погледнат.

  • От виното не се пълнее!

Докато бирата е враг на слабата фигура, то виното е направо препоръчително по време на диета. Скорошни проучвания установиха, че жените, които пият редовно вино, са много по-малко застрашени от напълняване, за сметка на тези, които не го консумират изобщо.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност