Close search

Малини за млада кожа и силна памет

Малини за млада кожа и силна памет С консумацията на малини през лятото си набавяме полезни витамини и минерали като калий, манган, мед, желязо и магнезий. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

С консумацията на малини през лятото си набавяме полезни витамини и минерали като калий, манган, мед, желязо и магнезий.

Спокойно можем да ги включваме и в диетичен режим, тъй като 100 г съдържат само 52 калории и 6,5 г фибри.

Малините имат антиоксидантно действие, поради съдържанието на антоцианини, елагова киселина, кверцетин, катехини, салицилова киселина и др. Ползите от съставките са научно проверени. Смята се, че помагат срещу развитието на рак, възпаление, сърдечносъдови и нервно-дегенеративни заболявания.

Установено е, че консумацията на горски плодове благоприятства забавянето на стареенето на мозъка и развитието на болест на Алцхаймер. Флавоноидите в плодовете се борят със свободните радикали, които увреждат мозъчните клетки. Според учени антиоксидантите взаимодействат с вредните молекули, преди да причинят щети.

Дребните плодове са отличен източник на витамин C, който също има антиоксидантни свойства. Известен е с ролята си в борбата с оксидативния стрес. Консумацията на храни с високо съдържание на витамин С е полезно и за поддържането на имунитета, убедени са експерти. 100 г малини осигуряват 26,2 мг от витамина.

Малините съдържат и витамин А, полезен за зрението и необходим за образуването на нови клетки. Помага и за забавяне процесите на стареене.

Ароматните и вкусни плодове са богати на витамин Е. Важен е за подобряване цикрулацията на кръвта, регенерацията на тъканите, нормалното кръвосъсирване. Има роля и за понижаване на кръвното налягане. Витаминът помага и за предпазване от катаракта.

Поради ниското съдържание на захароза, плодовете се препоръчват при диабет и бъбречни проблеми.

А в народната медицина листата на малините се препоръчват при стомашно-чревни проблеми, както и при възпалено гърло и венци.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност