Close search

Малко повече за продуктите с най-високо съдържание на пестициди

Малко повече за продуктите с най-високо съдържание на пестициди Продукти с най-високо съдържание на пестициди Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Консумацията на плодове и зеленчуци е от изключително значение за здравословното състояние. Това е начинът, по който организмът си набавя необходимите витамини, минерали и хранителни вещества.

Въпреки това плодовете и зеленчуците могат да съдържат и някои вредни съединения като пестициди и то в големи количества, припомнят от puls.bg.

Продуктите с пестициди могат да доведат до хормонални и нервни нарушения, туморни заболявания, дори и до понижаване нивото на интелигентност при децата. Въпреки измиването и обелването, много от пестицидите все още биха могли да се намерят в тях.

За целта е препоръчително да се консумират биологични продукти закупени от био магазин или домашно производство.

Приемът на пестициди може да се намали значително, ако сме наясно кои плодове и зеленчуци са най-силно замърсени и не прекаляваме с консумацията им.

Други плодове и зеленчуци, които влизат в списъка са както следва: целина, сладки чушки, праскови, ягоди, вносни нектарини, грозде, спанак, маруля, краставици, боровинки, картофи и зелен фасул.

Зелен фасул и листните зеленчуци, често са заразени със силно токсични инсектициди, наречени органофосфати. Те са токсични за нервната система. В голяма степен са отстранени от използване в селското стопанство, но въпреки това все още се срещат в някои хранителни култури.

Плодовете и зеленчуците с най-ниско съдържание на пестициди са както следва: лук, сладка царевица, ананас, авокадо, зеле, грах, аспержи, манго, патладжан, киви, пъпеш, сладки картофи, грейпфрут, диня и гъби.

И все пак специалисти напомнят, че консумацията на плодове и зеленчуци е от съществено значение за здравословното състояние и не бива да бъдат премахвани от менюто, а просто да се повиши вниманието и подбора им.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност